28.11.2022 | понеделник | 02:33

Стефан Янев: Изборите ще бъдат проведени по план – на 14 ноември

Публикувано:

Сподели поста:

Подготовката на изборите върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември. Това каза министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата „Властта говори! Открито“, излъчвана на страницата на Министерски съвет във „Фейсбук“.

„Изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени така, както е планирано. В тази връзка правителството и ЦИК работят за цялостната подготовка на изборите“, коментира Янев.

По отношение на ваксинирането, премиерът подчерта, че държавата не настоява и не задължава никой да се ваксинира, а „зеленият“ сертификат е световна практика. Янев увери, че въвеждането му у нас не е в резултат на натиск отвън.

„Зеленият сертификат и цялата проблематика, свързана с мерките, няма никакъв натиск за въвеждането му. Това е световна практика като начин на ограничаване възможностите за предаване на това заболяване. Ваксините са безплатни и всеки гражданин може да избира каква ваксина предпочита и как да се ваксинира за себе си и близките си“, каза той.

Янев добави, че властта прави всичко необходимо, за да не се стига до локдаун.

„Знаем достатъчно добре от изминалата повече от една година, още от времето, когато нямаше ваксини, че държавите преминаваха към локдаун, защото нямаше друг избор. Сега има ваксина. Тя не е универсално средство и не е 100% гаранция, но е единственият медицински препарат, които в момента действа и предпазва хората от тежко преминаване на заболяването и до някаква степен от ново заразяване“, посочи той.

По отношение на връщането на учениците в клас, премиерът заяви, че утре ще бъдат отворени офертите за тестове. Той коментира, че ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, то те ще могат да продължат да учат онлайн.

По думите му през първите 9 месеца на годината се наблюдава икономическо възстановяване в България.

„Икономиката се развива добре и расте, имаме добри икономически показатели. Усилията на служебния кабинет винаги са били за подпомагане на това икономическо възстановяване“, заяви той.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...