fbpx
More

  Стефан Янев: Изборите ще бъдат проведени по план – на 14 ноември

  Ваксинацията в България не е задължителна

  Подготовката на изборите върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември. Това каза министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата “Властта говори! Открито”, излъчвана на страницата на Министерски съвет във “Фейсбук”.

  “Изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени така, както е планирано. В тази връзка правителството и ЦИК работят за цялостната подготовка на изборите”, коментира Янев.

  По отношение на ваксинирането, премиерът подчерта, че държавата не настоява и не задължава никой да се ваксинира, а “зеленият” сертификат е световна практика. Янев увери, че въвеждането му у нас не е в резултат на натиск отвън.

  “Зеленият сертификат и цялата проблематика, свързана с мерките, няма никакъв натиск за въвеждането му. Това е световна практика като начин на ограничаване възможностите за предаване на това заболяване. Ваксините са безплатни и всеки гражданин може да избира каква ваксина предпочита и как да се ваксинира за себе си и близките си”, каза той.

  Янев добави, че властта прави всичко необходимо, за да не се стига до локдаун.

  “Знаем достатъчно добре от изминалата повече от една година, още от времето, когато нямаше ваксини, че държавите преминаваха към локдаун, защото нямаше друг избор. Сега има ваксина. Тя не е универсално средство и не е 100% гаранция, но е единственият медицински препарат, които в момента действа и предпазва хората от тежко преминаване на заболяването и до някаква степен от ново заразяване”, посочи той.

  По отношение на връщането на учениците в клас, премиерът заяви, че утре ще бъдат отворени офертите за тестове. Той коментира, че ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, то те ще могат да продължат да учат онлайн.

  По думите му през първите 9 месеца на годината се наблюдава икономическо възстановяване в България.

  “Икономиката се развива добре и расте, имаме добри икономически показатели. Усилията на служебния кабинет винаги са били за подпомагане на това икономическо възстановяване”, заяви той.