fbpx
More

  Стефан Янев: Има сериозни притеснения около изграждането на АМ “Хемус” и дейността на “Автомагистрали”

  "Работа на МВР е да прави акции, с които да ограничи купуването на гласове", каза още той

  В дейността по изграждането на Хемус и цялата дейност на държавното дружество “Автомагистрали” има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно какво произтича от такъв тип аванси и за какво се използват в момента. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев, който е на посещение в Благоевград.

  Той коментира, че в момент, в който трябва да се извърши текуща работа тези суми са платени авансово.

  “Този скандал, както медиите го наричате, ще има допълнително развитие, когато още допълнителни факти станат известни. Надявам се обществеността ще знае как, по какъв начин и за какво са били харчени обществените средства“, заяви той.

  Рашков: Част от АМ “Хемус” се е срутила | NewsONE

  Коментарът му дойде часове, след като МВР и МРРБ извършиха проверка на магистралата край Търговище, във връзка с обявеното вчера от силовия министър Бойко Рашков, че там са се срутили 600 метра от пътя.

  От фирмата-изпълнител контрираха, че нищо не се е срутило и става дума за 60 м., а не за 600 м., които те са съборили заради наличие на подпочвени води и обещаха всичко да бъде възстановено за тяхна сметка.

  Служебният премиер коментира още, че от прокуратурата очаква да действа съобразно закона, защото това е нейно задължение.

  “Спекулация е да даваме предварителна преценка какво би могло да се случи и какво не”, подчерта премиерът.

  По отношение на заявената готовност на новия правосъден министър Иван Демерджиев да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, премиерът каза, че не е важно какво е казал един министър и какво са обсъждали, важно е какво иска обществото.

  Правосъдният министър готов да внесе искане за оставката на главния прокурор | NewsONE

  “Това е един въпрос, който се поставя от доста време. Това какво е казал един министър и какво сме обсъждали не е толкова важно. Важно е какво иска обществото. То има усещане за несправедливост, която трябва да бъде компенсирана с определени действия, всичко това което наричаме реформа в съдебната власт. Какво ще бъде предложено е въпрос на един широк дебат и консенсус в Народното събрание, защото ще предполага и законодателни промени”, каза Янев.

  Той адмирира усилията на МВР за пресичането на купуването на гласове.

  “Задачата на МВР е именно такъв тип операции, които водят до ограничаване на това грозно явление. Това е явление, което застрашава демокрацията”, заяви премиерът.

  Янев добави, че именно този факт отказва много хора да дадат своя глас, защото не вярват, че те могат да влияят и да променят. Той отново призова хората да гласуват и изрази увереност, че с тези акции на МВР, гласът на реалните и истински избиратели ще бъде чут.

  Янев не пожела да отговори дали в бюджета за 2022 г. може да се заложат средства за увеличаване на минималната работна заплата.