fbpx
More

  Стефан Янев: До 15-ти изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

  България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово.

  „Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, обяви Янев.

  От думите му стана ясно още, че енергийната стратегия на България е била коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание и припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

  „Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия“, каза Янев

  Той коментира и кандидатите за “Дондуков”2.

  „Не мисля, че нещо в политическата ситуация трябва да ни учудва. Стремежът на определени партии да търсят реализация е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Важно е тези неща да се развиват пред очите на хората”, заяви той.

  За новото увеличение на цената на газта, премиерът каза, че на този етап не се обсъждани варианти, тъй като решението е било обявено от КЕВР вчера.

  “Въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение”, заяви служебният министър-председател.

  Що се отнася до инфлацията, високите цени на тока и търговията стават на борсата.

  “Това е пазар, ние като държава не можем да повлияем с никакви средства пряко на цената. Можем да търсим компенсации. Идеята е да защитим малките и средните предприятия”, обясни Янев.