fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:09

Стартира конкурсът за отличията в президентската инициатива „Джон Атанасов“ – 2022“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От началото на месец юли стартира 20-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Конкурсът, който се провежда всяка година, носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет. Това съобщиха от прессекретариата на Румен Радев.

Президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ стартира през 2003 г.  Тя е насочена към младите български учени и изследователи в областта на компютърните науки и има за цел да открои техни високи постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на наградата на президента на Република България са много от ръководителите на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в света, работещи в сферата на компютърните науки.

Участниците в конкурса през 2022 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1. Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;

2. „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информатика, и втората за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информационни технологии.

3. „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.

4. „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

5. „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на отличията в конкурса на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и преподаватели.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ е 9-ти септември 2022 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here