fbpx
More

  Станислав Тодоров: КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата

  Това обясни председателят на Комисията

  „Готови сме, ако Народното събрание ни гласува това правомощие, да въведем блок тарифи – до определено количество ток, вода да се плаща по една тарифа, над нея – цената да бъде по-висока. КЕВР е готова за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с извънредно ценово решение на регулатора. В него може да попадне и парното. Така например, ако си в двустаен апартамент, цената ще бъде тази, която домакинството е плащало м.г. – т.е. на практика няма да има увеличение.”

  Това обясни председателят на КЕВР Станислав Тодоров в ефира на БНР, попитан как хората могат да бъдат компенсирани за новите, по-високи цени.

  По думите на председателя на регулатора българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа.  Той смята, че бизнес потребителите трябва да имат дългосрочни договори и за електричество,  каквито те имат за газа.

  Тодоров  уточни, че въвеждането на нулев акциз и намаляване на ДДС на 9%, каквото е намерението на управляващите, не са отчетени в предлаганите в момента цени.

   „Когато НС ги гласува, цените за парното ще паднат”, подчерта Станислав Тодоров.

  Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната криза ще продължи, независимо кой управлява. В енергийната комисия има единодушие, че трябва да се вземат мерки, добави той.

  Председателят на КЕВР призова хората и бизнеса да предприемат мерки за намаляване на консумацията, защото, по думите му, в момента има енергийна криза, която Европа не е преживявала от 80 години, и трябва да бъде решена с усилията на всички в дългосрочен план.

  „Русия използва енергийните си доставки като оръжие за оказване на международен натиск и няма да се откаже следващите години, това означава, че трябва да се мобилизираме като общество”, посочи Тодоров.