Станимир Борисов  пред NewsONE: Престъпността не се бори с  маникюри, силикон и татуировки (ВИДЕО)

Занижени критерии, липса на конкуренция и никаква визия за реформа съсипват полицията , смята бившият служител в МВР

0
215

“Вербуването на служители, които подават информация на криминалния свят, винаги е съществувало и трудно ще може да се изкорени”, каза  в Коментарното студио на NewsONE TV бившият служител на МВР Станимир Борисов.

Той коментира нашумелия случай с катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев и прикрилата го Симона Радева – служител на Първо РПУ. „Факт е, че той е имал достъп до лица в йерархията на системата. А за да се чувства толкова безнаказан и да действа така безразсъдно, значи, че това е човек, който има усещането, че зад гърба му стоят хора, които ще му помогнат. Смятам, че един сержант „на два петъка служба“, каквато е Радева, не може да командва патрулите на Първо районно, на Четвърто районно, да осигурява „чадъри“, това е абсурд. Което пък от своя страна означава ,че много хора са замесени”, коментира Борисов.

Има и самостоятелни играчи, има и такива, които ползват протекцията на по-висшите инстанции, каза Борисов, характеризирайки типовете служители, преминали в отбора на престъпния свят. Той коментира, че системата на МВР е с йерархичен характер и има изградени филтри на всички нива, но за съжаление и някои от началниците се поддават и създават параван пред редовия служител, който е на улицата. Борисов изрази мнение, че за съжаление, едни от най-добрите полицаи често играят и с лица от криминалния свят.

Той разкри, че полицията се опитва да внедрява хора в бандите, за да подават информация, но по същия начин и криминалният контингент внедрява свои хора в полицията, които да изнасят информация и се оказва, че второто става по-лесно. Той коментира, че парите са  важен, но не решаващ компонент за лесния пробив на престъпния свят в МВР. По-страшен е фактът, че с всяка година нивото на работещите в сферата на сигурността пада стремглаво надолу, заяви още експертът.

„Втрещен и силно притеснен съм от това какво ниво ни чака след 10 години, ако не се променят коренно нещата. Системата не е привлекателна за младите“, сподели бившият полицай.

Той допълни, че занижаването на критериите в МВР е ужасен проблем, защото кандидатите за работа в системата са с изключително нисък интелект. „Това са същества, които гледат на МВР като на потребителска кошница, от която могат само да взимат“, заяви още Борисов.

Полицаят с над 20 години стаж в структурите на силовото ведомство припомни как преди няколко десетилетия се е правел подборът на работещите в системата: „На времето кварталният проучваше адреса, приятелите, роднините, интересите и наклонностите на кандидата за работа в МВР. Сега това го няма. Преди, татуировка ако имаш, не можеш да бъдеш полицай. Сега виждаме полицаите какви са нашарени с татуировки, с бради като джихадисти. Опитваме се да победим престъпността със силикон и с брадите на Идил. Жените са със силикони, ботокси и маникюри, с които не могат да сложат едни белезници“, коментира още експертът.

„Не съм оптимист за бъдещето на МВР, защото не виждам визионер, който иска да направи реформи в тази система. За толкова години, единственият човек, който дойде с визия за системата на силовото ведомство и започна да извършва реални реформи, беше професор Вучков. (проф. Веселин Вучков, министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов II“ , от 7 ноември 2014 до 11 март 2015 г.). Не изкара и няколко месеца и го махнаха. Познавам всички министри през последните 20 години, но не познавам друг с по-ясна визия за преструктуриране на системата“, категоричен бе в анализа си Станимир Борисов.

Какво още каза той по повод начина на подбор на хората в МВР, както и какво ги очаква тези, които бъдат доказано уловени в топли връзки с престъпния свят – вижте във видеото.