fbpx
More

  Сривът на стейблкойните разтърси криптопазара

  Цeнaтa нa aĸциитe нa нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa ĸpиптoбopca Соіnbаѕе Glоbаl пaднa c нaд 75% тaзи гoдинa

  Токенът LUNA падна с над 90% през последните 24 часа, тъй като натискът при продажбите достигна безпрецедентни нива. Алгоритмичната стабилна монета на Terra също се отклони по-далеч от фиксираната си стойност към долара, за кратко понижавайки се до дъното от $0.29, преди да отчете леко възстановяване.

  LUNA в момента се търгува около $5.4, което е спад от над 90% само тази седмица, предаде cryptodnes.bg. Усилията за възстановяване на фиксацията към долар на UST са се отразили сериозно на цената на LUNA. UST има за цел да запази фиксирането си алгоритмично, като позволява на всеки да разменя 1 UST за токени LUNA на стойност $1.

  Обикновено тази алгоритмична връзка би стимулирала арбитражистите да извличат стойност от разликата в цената между UST и щатските долари, като му помага да поддържа цена от около $1.

  Механизмът с два токена на Terra обикновено поддържа UST в рамките на 1% от очакваната стойност в долари. Въпреки това, когато UST падне значително под фиксацията си долара, алгоритмичната връзка произвежда повече токени LUNA, които арбитражерите трябва да продадат на открития пазар, за да спечелят от своите сделки. Ако фиксирането на UST не бъде възстановено, притокът на LUNA токени може да създаде верижен ефект, който непрекъснато понижава цената, докато фиксирането на UST не бъде възстановено.

  LUNA не е единственият токен на екосистемата на Terra, претърпял екстремни загуби през последните 24 часа. Токените на най-добрите DeFi протоколи на Terra като Anchor и Astroport също са паднали съответно със 72.3% и 81.6%. Според платформата за блокчейн данни DeFi Llama, общата стойност, заключена в протоколите на Terra DeFi, е спаднала с повече от 87% от $29.6 милиарда на 5-ти май до $2.8 милиарда днес.

  Скорошна публикация в Twitter от крипто изследователя mhonkasalo показва, че набирането на средства с цел спасяване на LUNA и UST може да се е провалило. Все още не е потвърдено дали този слух е верен. И все пак, предвид продължаващия срив на LUNA и намаляващата увереност в UST, изглежда вероятно да видим влошен сантимент към проекта.

  Toзи cpив yдapи инвecтитopитe cъc зaгyби зa милиapди дoлapи. Toй pиĸoшиpa oбpaтнo в дpyги ĸpиптoвaлyти, пoмaгaйĸи зa дoпълнитeлнo нaмaлявaнe нa цeнaтa нa битĸoйнa. Дpyгa cтaбилнa мoнeтa (cтeйбълĸoйн) – tеthеr, ce пoнижи дo 96 цeнтa нa 12 мaй. Цeнaтa нa aĸциитe нa нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa ĸpиптoбopca Соіnbаѕе Glоbаl пaднa c нaд 75% тaзи гoдинa. Ha 10 мaй тя зaяви, чe гyби пoтpeбитeли и oбeм нa тъpгoвия, съобщи money.bg.