fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:35:05
четвъртък | 26.05.2022 | 04:35:05
16.7 C
София

Средните доходи на чиновниците и депутатите в Русия са със стотици проценти над тези на гражданите

Министрите в руското правителство през 2021 г. са спечелили средно над 65,7 милиона рубли

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

През 2021 г. средностатистическият депутат в Държавната дума печели 110 пъти повече на месец от средностатистическия руснак, съобщава Би Би Си. Доходите на министрите са 137 пъти по-високи. Най-скромната разлика е при работещите в президентската администрация: техните доходи превишават тези на средностатистическите руснаци “само” 28 пъти.

Вчера бяха публикувани данъчните декларации на служителите от президентската администрация, включително на Владимир Путин, министрите от федералното правителство и депутатите от Думата.

Би Би Си сравни средния доход на държавните служители и депутатите със средния доход на руснаците през 2021 г. По данни на Росстат той е малко под 40 000 рубли на месец.

Министрите в руското правителство през 2021 г. са спечелили средно над 65,7 милиона рубли, изчислява Би Би Си. Това е средната стойност за 32 души, без да се вземат предвид доходите на членовете на семейството им.

Т.е. средният месечен доход на руския министър е почти 5,5 млн. рубли. Това е 137 пъти повече от средния руски гражданин при сравнение с данните на Росстат.

Сред министрите има хора с много високи доходи. Например този на промишлеността и търговията, Денис Мантуров, е спечелил близо 705 млн. рубли. Има и такива, които печелят сравнително малко. Министърът на образованието Сергей Кравцов например е спечелил малко над 9,6 млн. рубли – средно около 800 000 на месец.

Миналата година рязко нараснаха и доходите на вицепремиера Юрий Трутнев. Той печели близо 393 милиона рубли срещу 42 милиона година по-рано. Ако се съди по декларацията му, Трутнев е продал част от недвижимото си имущество.

Държавната дума печели средно по-малко от правителството. През 2021 г. средностатистическият депутат е получавал доход от 4,4 млн. рубли на месец, а годишно – 53 млн. рубли. Това е 110 пъти повече от средния руснак за същия период.

Сред народните избраници има някои рекордьори. Сред тях е депутатът от Държавната дума от КПРФ Владимир Блоцки, чийто доход възлиза на 3,5 млрд. рубли. Той печели средно почти 300 млн. рубли на месец. Блоцки декларира и недвижими имоти в Обединеното кралство, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук