5.12.2022 | понеделник | 03:10

Средиземноморски циклон с проливни дъждове и ураганен вятър нахлува в България

Публикувано:

Сподели поста:

Средиземноморски циклон с проливни дъждове и ураганен вятър нахлува в България. В момента неговият център е над Италия и Адриатическо море, но бавно се придвижва на изток-североизток.

В събота от рано сутринта ще започнат валежи от дъжд в равнините и сняг в планините. Това ще се случи първо в Югозападна България, а по-късно и в останалите райони на страната. Значителни количества се очакват в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Там количествата валеж за денонощието ще достигнат 50-60 литра на квадратен метър. В планинските масиви ще се натрупа нова снежна покривка. Вятърът ще е с опасно силни пориви – в най-южните части на страната със скорост над 100 км/ч.

Температурите сутринта ще са в интервала от 0 до 5 градуса в западната половина на страната, до към 10 около крайбрежието. Следобед термометрите ще се колебаят между 4-5 градуса на запад до 15-16 на изток.

През нощта срещу неделя в Източна България валежите временно ще намалеят и ще спрат. На запад вятърът ще се обърне от северозапад, с което температурите ще паднат с условия за снеговалеж. В районите на изток в неделя следобед ще превали дъжд, тук-там с гръмотевична активност. В хода на деня вятърът ще отслабва. Температурите ще бъдат в сходни граници като стойностите в събота.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...