fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:28:38
четвъртък | 26.05.2022 | 04:28:38
16.7 C
София

Сръбският президент обяви победа на президентските и парламентарните избори в Сърбия

Тоой представи данните на партията си за предварителните резултати, според които печели 59,9 до 60,1 % от гласовете в надпреварата за държавен глава

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Сръбският президент Александър Вучич обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори.

На пресконференция в централата на СПП Вучич представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59,9 до 60,1 процента от гласовете в надпреварата за държавен глава. 

По данни на СПП след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на сто от гласовете.

Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент, допълва БТА.

Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

По думите му данните на СПП за изборните резултати са малко по-различни от обявените от Ипсос и ЦеСид по-рано, тъй като партията му има по-пълни данни за избирателите от Косово и гласувалите в чужбина.

Според тези данни СПП печели 44 процента от гласовете в парламентарните избори, „Обединена Сърбия“ – 13,6 на сто, Социалистическата партия на Сърбия – 11,4 на сто.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Настоящият президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати.

В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката  си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз.

Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук