fbpx
More

  Сръбската патриаршия признава Македонската православна църква за автокефална

  Промяната в политиката на Сръбската църква следва решението от 9 май Вселенската патриаршия и Вартоломей I да възобнови общението и да сложи край на разкола с това, което тя нарече „Охридска архиепископия

  Главата на сръбската православна църква Порфирий призна  независимостта на църквата в Северна Македония, което означава край на десетилетния религиозен спор.

  Това стана на съвместна литургия с главата на Македонската църква архиепископ Стефан, в катедралата “Св. Климент Охридски” в Скопие

  Македонската църква обявява едностранно своята независимост или автокефалия от Сръбската църква през 1967 г., докато двете предимно православни републики все още са част от Югославия.

  Сръбските религиозни лидери по това време осъдиха този ход като схизматичен и отцепилата се църква не беше призната от други посестрими.

  Съобщението беше приветствано с аплодисменти.

  Промяната в политиката на Сръбската църква следва решението от 9 май Вселенската патриаршия и Вартоломей I да възобнови общението и да сложи край на разкола с това, което тя нарече „Охридска архиепископия.

  Новината, че Македонската православна църква вече не е в разкол с православния свят, бе възприета в Северна Македония като историческо събитие.