fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:40

Според Путин някои идеи на Макрон може да позволят напредък по темата сигурност в Европа

Руският президент заяви, че не иска развитие на събитията около Украйна, което да доведе до конфликт между Русия и НАТО

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че някои идеи на френския му колега Еманюел Макрон по темата за сигурността в Европа могат да застанат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки, предадоха световните агенции и БТА.
“Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки”, заяви Путин на обща пресконференция с Макрон след продължилата над пет часа среща в Кремъл.
Макрон пък каза, че по време на разговорите с руския му колега той е намерил точки на сближаване на позициите по украинската криза, въпреки че различията остават.
“Виждаме, че вие имате една много силна позиция, която не винаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, трябва да разберем и приемем това”, заяви Макрон.

Путин увери, че ще направи всичко, за да може да се постигнат компромиси и да се избегне военна ескалация в конфликта на Русия със Запада около Украйна.
“От наша страна ние ще направим всичко, за да постигнем компромиси, които да могат да удовлетворят всички”, каза Путин. “Трябва да намерим решение, за да излезем от тази ситуация”, добави той.
Макрон пък заяви, че е предложил на Путин конкретни гаранции относно сигурността на всички държави, въвлечени в украинската криза.

Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин допълни, че Русия 30 години е уговаряла НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирала всички руски предложения и загрижености.
Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Путин добави, че твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

Руският президент заяви, че не иска развитие на събитията около Украйна, което да доведе до конфликт между Русия и НАТО, защото в случай на конфликт няма да има победители. Той обаче предупреди, че ако Украйна бъде в състава на НАТО и “нападне руски Крим, тогава ще се случи конфликт на Русия с алианса”, предаде ТАСС. Тук Путин припомни, че европейските страни, в това число и Франция, смятат Крим за част от Украйна, а Москва смята, че това е част от Руската Федерация.
Той отново разкритикува и военната помощ за Украйна от страна на западните страни. Путин обвини Киев, че игнорира всички възможности за мирно възстановяване териториалната цялост на Украйна по пътя на диалога с Донбас. Путин предупреди, че няма алтернатива на минските договорености за Украйна, а Макрон обеща да напомни на украинския президент Зеленски за необходимостта да се спазват тези договорености. Френският президент изтъкна това, че украинският лидер е запазил самообладание въпреки хилядите военни, струпани на границата на страната му.

Руският президент пък изрази загриженост от дискриминацията на рускоезичното население в Украйна. Той заяви също, че е обещал на бившия украински президент Петро Порошенко убежище, ако за него нещата се усложнят в страната му. Това обещание е било направено още, когато Порошенко е бил държавен глава на Украйна, а днес Путин потвърди отново, че Русия може да даде убежище на Порошенко от хуманитарни съображения.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img