fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:27

Според Христо Иванов трябва да бъде направено още едно усилие за кабинет

От Демократична България ще сведат до минимум изискванията към коалиционните партньори

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Трябва да бъде направено възможното отговорно усилие с диалог да бъде излъчено управление в този парламент. Това каза председателят на ПГ на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов на консултациите на ДБ при президента, преди връчването на третия мандат за правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Иванов каза, че ако не започне веднага решаване на кризите в рамките на едно правителство, което има парламент зад гърба си, не просто рискуваме те да възникват, а да се окажем фатално неподготвени за тях. Вторият аргумент за необходимост от кабинет в този парламент, който Иванов посочи, е, че няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще роди различен парламент. Тръгвайки към нови избори, вървим с много голяма степен на вероятност към влошаване на политическата среда, защото кампанията ще бъде поляризираща. Това ще направи в следващия парламент още по-трудно намирането на консенсус, каза Иванов. Третият аргумент е дълбоката политическа криза. Българската политическа класа се отучи да се фокусира върху приоритети, да търси допирни точки, популизмът взима връх, парламентарната демокрация цикли, а ние трябва да я спасим и да утвърдим парламентарната република, каза председателят на ПГ на ДБ. По думите му, третият мандат като мандат на диалога е много добра възможност партиите да се опитат да преодолеят тази тенденция, вместо да я засилят с още една изборна кампания.

От ДБ заявиха, че са готови да участват в усилията за формиране на правителство с третия мандат – както ако президентът им връчи мандата, така и като участник в процеса, и без да им бъде даден мандат.  Който и да получи тази тежка отговорност, задачите пред тази формация са да намира допирни точки, да бъде посредник,  а не да налага някаква своя визия, каза Христо Иванов. Той декларира, че ако на ДБ се падне отговорността за третия мандат, ключовото нещо ще бъде диалогът и слушането на това, какво казват всички останали. 

Ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото много се увлече българската политическа класа в поставянето на разделителни линии и червени линии, без да може да предложи решение, заяви Иванов. 

От ДБ предвиждат, ако мандатът бъде даден на тях, да водят диалог в рамките на настоящите четири формации от досегашната коалиция, със сериозни изводи от нейния разпад, каза Иванов. 

Политическите лидери може би биха могли да направят една крачка назад като знак за готовност за диалог, каза още Христо Иванов. Трябва да има някакво успокояване, дължим го на страната. Трябва всяка една от формациите, която ще участва, да си направи изводи и определени промени в своите позиции, ние ще посредничим в това отношение, каза Иванов.

Той заяви, че програмата, която беше изработена по време на първия мандат, трябва да се надгради, както и че има поредица от национални приоритети, по които трябва да се разговаря с целия парламент. Трябва да има ясна управленска конфигурация, която да включва сегашните четири формации. Носителите на предишния модел на управление трябва да останат извън изпълнителната власт, беше категоричен Иванов. Според него ще бъде трудно, но са длъжни да превърнат третия мандат във възможност за възстановяване на фокуса върху приоритетите и това, което се очаква да се свърши като работа. Политическата класа е длъжна да разбере, че хората очакват от нас резултати, а не драми и междуличностни обяснения, каза Христо Иванов.

Валидни са всички притеснения, че залитанията в твърде експертна селекция създава риска от неясна политическа отговорност, каза Христо Иванов на въпрос, отправен от президента, ако се стигне до експертен кабинет, каква формула предлагат за избор на експертите. Трябва да обсъдим плюсовете и минусите на двата модела и да намерим някакъв междинен вариант, каза Иванов като добави, че ключовата фигура ще бъде премиерът. Ако намерим онази фигура, която може да бъде фокусът на доверието, можем да получим малко по-голяма свобода от партиите да подбираме. Защото това е възможност да избягаме от идеята за парцелиране, посочи той, цитиран от БТА.

Президентът Румен Радев заяви в началото на срещата, че българските граждани очакват неотложно решаване на техните проблеми,  а това няма как да стане без диалог, без разбирателство, без компромис от всички. Необходимо е да има работещ парламент, за да може България по-лесно да премине през кризите и по-бързо да очертае един стратегически хоризонт, за да не се допусне изоставане на страната ни, която да остане в периферията на Европа, посочи президентът. 

По-рано президентът Румен Радев разговаря с „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и ИТН. Предстоят консултациите с „Възраждане“.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img