fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:46

“Газпром”: Заради западните санкции турбината за “Северен поток” не може да бъде доставена

Според ЕС свитото подаване по газопровода не е заради турбината

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Според твърдения на “Газпром” турбината за компресорната станция “Портовая” на “Северен поток 1” не може да се върне в Русия заради западните санкции.

След като беше ремонтирана в Канада, агрегатът, който е произведен от компанията “Сименс”, беше прехвърлен в завод в Германия. Вчера дори канцлерът Олаф Шолц посети завода и каза, че турбината работи и може да бъде изпратена в Русия.

В съобщението на “Газпром” се посочва: “Санкционните режими на Канада, Европейския съюз и Великобритания и несъответствието на съществуващата ситуация с договорните задължения на “Сименс” правят доставката на турбината невъзможна.”

“Северен поток 1” продължава да работи, но подаването на газ към Европа е свито до 20% от капацитета му. Според ЕС това не се дължи на проблема с турбината, а решението е политическо.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img