fbpx
35 C
София
19 август 2022 | петък | 15:02

Спират временно ремонта на театър “София”

Нито една от отговорните страни не пожела да коментира случая пред камерата ни

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Директорът на НИНКН арх. Петър Петров и кметът на София Йорданка Фандъкова проведоха разговор по повод разпространената вчера информация, че ремонтът на театър “София” е незаконен. Във връзка с това и в резултат на широкия обществен, и медиен отзвук са стигнали до решението временно да бъдат спрени дейностите.

В своята “фейсбук” страница НИНКН съобщават, че експертите на института и на Общината ще разгледат съвместно казуса, за да се намерят решения за запазването на художествените качества на сградата.

“Статутът на сградите от втората половина на 20-и век и осмислянето им като културно наследство едва сега се превръща в обществена тема”, заявява арх. Петров.

NewsONE припомня, че ремонтът на театър “София” беше обявен за незаконен от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като не е съгласуван с Министерството на културата и с Института им.

В своя позиция, потърсена от NewsONE, от Столичната община заявяват, че съгласуването в случая е задължително, тъй като сградата се намира в охранителната зона на градината при баня “Подуяне”, част от парка “Владимир Заимов”. Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г., като в решението няма охранителна зона, посочват от общината. 

Директорът на театъра Ириней Константинов и служители на театъра коментираха пред NewsОNE, че ремонтът е наложителен и са чакали 20 години неговото изпълнение. Те допълниха, че на сградата ще ѝ бъде поставена изолация, която ще намали сметките за ток, а фасадата на сградата ще бъде реставрирана. Те отказаха да застанат пред нашата камера миналата седмица, когато медията ни първа обърна внимание на гражданското недоволство срещу ремонта и днес, когато отново ги потърсихме за коментар. 

Архитектите и работниците, изпълняващи проекта също не пожелаха да коментират казуса. 

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img