fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:39

Спират поетапно ТЕЦ “Брикел”

ТЕЦ "Брикел" ще възобнови работната си дейност след доказано съответствие с действащите екологични норми

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Поетапно ТЕЦ “Брикел” ще спре да работи. Днес се спира горивната инсталация за производство на топлинна енергия на електроцентралата. Това става със заповед на директора на РИОСВ Диана Искрева.

Спирането се прилага чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на съоръжения в инсталацията, със срок на действие до потвърждаване изпълнението на технически мерки за спазване на нормите за допустими емисии и условията в комплексното разрешително, съобщи директорът на РИОСВ – Стара Загора.

Заповедта е връчена на 29.07.2022 година на Изпълнителния директор на дружеството.

Със Заповед №РД-08-116/29.07.2022 г. на директора на РИОСВ – Стара Загора е определена комисия, която да извърши пломбирането на съоръжения в инсталацията.

При връчването на първата заповед, от страна на дружеството е представено мотивирано писмо до директора на РИОСВ – Стара Загора, с обосновка и общо описание на причините, поради които централата не може да бъде спряна веднага, а е необходимо технологично време до безопасното ѝ извеждане от експлоатация.

По настояване на директора на РИОСВ – Стара Загора, дружеството е изготвило план за цялостно спиране работата на съоръженията в “Брикел” ЕАД и декларира максимално кратки срокове за безопасно извеждане от работа на горивната инсталация.

В изпълнение на плана на 29.07.2022 г. беше извършено пломбиране на съоръженията за подаване на гориво от площадката на ТЕЦ “Брикел” към котлите.

Парогенераторите ще бъдат погасени поетапно, след като изчерпят наличното им гориво и след охлаждането им. Това се налага като превантивна мярка за предотвратяване на аварии от съхраняването на гориво в бункерите на котлите.

Първият парогенератор ще бъде погасен на 02.08.2022 г., охлаждането му ще продължи до 13:00 ч. на 03.08.2022 г., след което комисията от РИОСВ ще извърши пломбирането му.

Вторият парогенератор ще бъде погасен на 05.08.2022 г., охлаждането му ще продължи до 13:00 ч. на 06.08.2022 г., след което комисията от РИОСВ ще извърши пломбирането му.

Третият парогенератор ще бъде погасен на 10.08.2022 г., охлаждането му ще продължи до 13:00 ч. на 11.08.2022 г., след което комисията от РИОСВ ще извърши пломбирането му.

Четвъртият и петият парогенератор ще бъдат погасени на 13.08.2022 г., охлаждането им ще продължи до 13:00 ч. на 14.08.2022 г., след което комисията от РИОСВ ще извърши пломбирането им.

Крайната цел на всички действия до момента и предстоящите такива е в бъдеще ТЕЦ “Брикел” да заработи отново, но след като извърши всички необходими инвестиции и технически дейности, които ще позволят експлоатацията на съоръженията без риск за здравето на населението и след доказано съответствие с действащите екологични норми.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img