fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:31

Специализираните съд и прокуратура спират работа

Това се случва след повече от 10 години работа и стотици дела

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От днес влизат в сила измененията в Закона за съдебната власт, предложени от Министерството на правосъдието и внесени от Министерския съвет. Така след повече от 10 години работа Специализираните съд и прокуратура преустановяват дейност.

Целта на създаването им беше да се гледат бързо делата срещу организирани престъпни групи. На 26 юли 2017 г. Народното събрание прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които Специализираният съд трябваше да се занимава с делата срещу лица, заемащи висши длъжности, по обвинения в присвояване, безстопанственост, корупция. 

Специализираните съд и прокуратура започнаха работа на 3 януари 2012 г., а създаването и обезпечаването на новите структури струваше на държавата над 6,4 млн. лв.

На 4 май 2022 г. главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни разпоредбите от приетите промени в Закона за съдебната власт. Повече от месец по-късно, на 14 юли, Конституционният съд отхвърли  възражението.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img