fbpx
More

  Специализираната прокуратура прекрати делото за “престъпен сговор” срещу Марешки

  Обвинителите са прекратили казуса на Комисията за защита на конкуренцията

  Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера на “Воля” и кандидат за президент Веселин Марешки, и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщава вестник “Сега”.

  Каква е хрониката на събитията?

  През лятото на 2017г. държавното обвинение съобщи, че варненски прокурори попадат на данни как през 2012г. Марешки се опитва да упражни монопол над аптекарския бизнес. Според магистратите реалното действие за реализиране на плана стартира година по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарсствата и назначава служители, които започват офанзивни проверки на определени аптечни вериги. Разследването твърди, че в периода от 2012 г. до 2015 г. 7 собственици на аптеки в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София са били заплашвани по две направления – да му продадат различни размери от бизнеса си и да зареждат при неизгодни условия от склада за фармацевтични продукти на бившия зам.-председател на Народното събрание. Именно тук изниква и името на Пламен Христов, който е управител на склада и впоследствие депутат от партия “Воля”.

  Държавното обвинение твърди още, че Христов, заедно с Кръстина Таскова, са участвали в натиск и изнудване над фармацевти. И тримата от “Воля” отричат всички обвинения, а Марешки определя прокурорската атака към себе си и формацията му като опит на конкуренцията да бъде отстранен от пазара за лекарства.

  През 2018г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на тримата народни представители, а делото се поема от спецпрокуратурата, която заключва, че има основания за привличането на тримата под съдебна отговорност за “престъпен сговор”. На 19 юли 2021г. обаче то е прекратено, защото наблюдаващият прокурор постановява, че обвиняемите не са извършили престъпление, а нелоялна конкуренция, по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Съгласно Наказателния кодекс, тя не се дефинира като форма на криминално деяние.

  Комисията за защита на конкуренцията обаче постановява, че законови нарушения няма. Такива са установени от страна единствено на дружеството “Фармнет”, което е санкционирано с 0.1% от приходите за финансовата 2016г. в размер на почти 500 000 лева. Върховният административен съд обаче отменя решението на КЗК, която през лятото на 2020г. е определена да изплати сумата от 8050 лв. на “Фармнет”.

  В настоящата ситуация срещу лидера на “Воля” остава делото за изнудване, което Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Варна. Според магистратите, апелативният съд, койдо даде 4 години затвор на Марешки, е допуснал нарушения на процесуални правила и това е попречило на политика да се защити адекватно. Делото е насрочено за 8 ноември.