fbpx
More

  Спецакция на косовската полиция драсна нова клечка на напрежение между Белград и Прищина

  Сблъсъците с десетки ранени и арестувани доведоха до реакция на Брюксел в социалните мрежи

  Операция срещу сръбски контрабандни стоки, организирана от полицията и митническите служби в Косово, доведе до сблъсъци между специалната полиция на страната и етнически сърби в района на Северно Косово. В резултат на напрежението има шестима ранени полицаи, поне десет цивилни граждани, 8 души са били арестувани от властите, а млад мъж се бори за живота си в местна болница, след като е бил прострелян в гърдите.


  Недоволството от операцията прерастна до сблъсъци между сърби и албанци в етнически разделения и печално известен от миналото град Митровица, като полицейските части бяха принудени да използват шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат множеството.


  Директорът на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия – Петър Петкович, призова КФОР и международната общност да се намесят “спешно”, за да защитят косовските сърби. По негови думи етнически сърби са попречили на подразделенията на специалната косовска полиция да стигне до сградата на техникума в Косовска Митровица, а в град Звечан полицията е била прогонена с освирквания при опит да проникне в складове и частни къщи. Петкович уточнява, че това е седмото проникване на косовска полиция в сръбските райони, като по негови думи целта на косовския премиер Албин Курти е “разпалването на голям конфликт”.


  Заради кризисната ситуация през вчерашния ден сръбският президент Александър Вучич замина спешно за Рашка, където е трябвало да се срещне с представители на косовските сърби.


  От своя страна властите в Косово заявиха еднозначно, че няма да толерират престъпност и дейност на криминални групировки, с което на практика мотивираха специализираната полицейска операция.


  Върховният представител за външна политика и сигурност на Европейския съюз Жозеп Борел коментира ситуацията в социалната мрежи Туитър и заяви, че “едностранните и некоординирани действия, които застрашават стабилността, са неприемливи”. Борел прикани двете страни към диалог и прекратяване на напрежението.


  През последните 3 седмици се наблюдава ръст на напрежението по оста Белград-Прищина. В края на септември сръбският президент издаде заповед за привеждане на армията в повишена бойна готовност, като отговор на засиленото присъствие на косовски специални части по границата на западните ни съседка. Тогава Белград обяви действията на Прищина като провокация. По-рано миналия месец косовските власти разпоредиха разполагане на специални сили на два от граничните пунктове, които да контролират потока на влизащи автомобили, с цел да се приложи новото законодателство за смяна на регистрационни номера с временни, докато се намират на територията на Косово. В региона доминира етническо сръбско население, което не признава правителството, съставено от етнически албанци.