fbpx
25.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:16:56
събота | 28.05.2022 | 14:16:56
25.8 C
София

Спасиха мъж , прекарал 27 часа при минусови температури на Витоша

Мъжът прекарал нощта в снежна пещера

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Тежка спасителна операция в планината. Група от 32-ма спасители и петима планински водачи откриха на Витоша, изчезнал за повече от денонощие мъж. Условията в планината са били изключително трудни, а акцията е осъществена при силен вятър и температура от минус 15 градуса.

Мъжът е намерен измръзнал, но жив. Впоследствие е транспортиран и приет по спешност в “Пирогов”.

“Мъжът прекарва 27 часа навън. Твърди, че е прекарал нощта в снежна пещера, а в светлата част на деня е опитал отново да слезе. Той сам се е окопал и си е направил заслон. В планините условията са много трудни, ние самите се чудим как е успял човек да издържи в тези условия. Ние работихме 12 часа по случая. Мъжът не е неопитен, изкарал е курс за планински водач, не е за първи път в планината”, разказа Милен Братанов от Планинската спасителна служба. Той е началник на спасителна база “Алеко” на Витоша и е ръководител издирването.

Мъжът е бил наясно къде се намира, но поради намалената видимост не е могъл да се ориентира добре. Имал е и техника за навигиране, за чието използване е имал познания.

Спасителите все още не са наясно каква е точната причина за изчезването му. Те успели да локализират бедстващия, благодарение на телефонен разговор, който той е провел със семейството си.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук