fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:10

„Спаси София“: ГЕРБ организира протести, вместо да отговаря за провалите на Йорданка Фандъкова

Борис Бонев алармира и за сериозен морален конфликт на интереси

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Гражданската организация „Спаси София“ разкри как днешният протест на служителите на градския транспорт на София е организиран от ГЕРБ. Градските активисти изпратиха съобщение до медиите.

“Протестът се предвожда от Екатерина Йорданова, която освен председател на транспортните синдикати (СТСБ), е общински съветник на ГЕРБ в СОС и председател на Жени-ГЕРБ. Това е ясно доказателство за политизирането на протеста и превръщането му в партиен, с един-единствен мотив – връщането на ГЕРБ във властта и контролирането на финансовите потоци на страната,” категоричен е Борис Бонев.

Снимка: Пресцентър на “Спаси София”

Независимият общински съветник алармира и за сериозния морален конфликт на интереси, в който се намира Екатерина Йорданова.

“Не само, че г-жа Йорданова едновременно заема несъвместими функции като общински съветник от ГЕРБ и председател на транспортните синдикати, но тя е и председател на Транспортната комисия на СОС до 2019 г. и директно носи отговорност за катастрофалното състояние на градския транспорт в София. Нека софиянци си припомним колко корупционни скандали имаше именно в сферата на транспорта и ЦГМ, много преди пандемията и повишаването на цените на горивото,” призовава Бонев.

По думите на гражданската платформа, ГЕРБ, чрез контролираните от него синдикати, безсрамно манипулира и използва работещите в градския транспорт за свои партийни цели.

“От Спаси София от години призоваваме управляващите за необходимостта от цялостна реформа на градския транспорт, тъй като той не е конкурентен спрямо колите и все по-малко хора разчитат на него. Предлагали сме десетки конкретни решения как той да стане по-полезен за гражданите, но и да намалим ненужните разходи и да привлечем повече пътници и приходи.

Ръководството на Столичната община носи цялата отговорност за това, че не пожелаха да изпълнят нито една от тези мерки. Цинично е, че кметът Фандъкова организира протести, вместо да си свърши работата, за която ѝ се плаща заплата,” категоричен е Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

От гражданското движение добавят, че са заставали зад всички справедливи искания на работещите в градския транспорт през годините, но сега се опасяват, че  работниците биват използвани за партийни и задкулисни цели. Според Спаси София, протестът трябваше да бъде пред Столичната община, която отговаря за транспорта.

Борис Бонев се обяви против изсипването на 200 млн. лв. от данъците на всички български данъкоплатци, за да се запълват финансовите дупки в резултат от управлението на ГЕРБ и Фандъкова в София в последните 15 години.

“Не разбирам как без срам и свян г-жа Фандъкова се моли за милиони, за да се финансират черни дупки и скандални сделки, без да си е мръднала пръста да спре кражбите в системата? Не е нормално да се наливат милиони в партийни каси, вместо в по-добрите условия на труд в градския транспорт и достойни възнаграждения за служителите!

Парите трябва да се дадат само срещу сериозни реформи и ясни срокове: закриване на ЦГМ и обединяване на разпокъсаните общински предприятия в единна оптимизирана структура, намаляване на броя на директорите и серия подобрения на градския транспорт, които да го направят по-предпочитан и конкурентен. Само така ще гарантираме, че транспортът в София ще бъде финансово устойчив и полезен за софиянци, вместо сегашната партийна каса. Сега, в момент на криза, е времето за смели мерки и действия,” заяви Борис Бонев.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img