fbpx
More

  “Спаси София”: Фандъкова е платила 108 000 лв. на адвокати, които да докажат, че въздухът не е мръсен

  От организацията настояват кметът на столицата да плати тези средства от личния си джоб

  Гражданската организация „Спаси София“ алармира, че кметът на София Йорданка Фандъкова е платила 108 000 лв. на адвокатска кантора, която да защитава бездействието на Столичната община по отношение на мръсния въздух в града.

  Това стана ясно след последното заседание по делото, което от „Спаси София“, заедно с други граждански организации и активни граждани, заведоха преди години по отношение на опасното замърсяване в София.

  „Единствената ни цел беше съдът да задължи Столичната община и кмета Фандъкова най-накрая да вземат мерки срещу замърсяването на въздуха, от което всяка година умират по 900 наши съграждани. Но вместо да започне да прилага мерки, за да можем да дишаме спокойно, Фандъкова наема адвокатска кантора да доказва, че всъщност въздухът не е мръсен, а тя прави всичко, за да го изчисти”, коментира Андрей Зографски от организацията.

  Според градските активисти „услугата”, платена с пари на данъкоплатците, излиза най-малко 108 000 лв., които ще бъдат платени на кантората.

  „Преди две години поисках от кмета Фандъкова информация колко пари е платила, за да може нейното бездействие да бъде защитено, но тя отказа да даде информация. Оправда се, че е било служебна тайна, но недоумявам как може да бъде тайна толкова голям харч, платен с публичните пари?! За щастие, краката на лъжата са къси и сега стана ясно защо г-жа Фандъкова е искала да скрие това свое срамно действие”, заяви независимият общински съветник Борис Бонев. Той добави, че за разлика от тях, всичките участващи граждани в делото го правят безплатно и доброволно. Включително и всички адвокати, които им помагат “про боно”.

  снимка: Борис Бонев

  От организацията твърдят, че вече са постигнали успех в полза на гражданите, тъй като съдът е задължил Столичната община да мие редовно софийските улици.

  „Същевременно огромните хонорари, поискани от адвокатите на Столичната община, целят единствено да стреснат и обезкуражат гражданите да търсят правата си чрез съда по въпроси за здравето и околната среда. От своя страна, гражданските сдружения не претендираме за адвокатски хонорари”, казват активистите. Те определят действията на кмета като срамни.

  „Докато Фандъкова дели тлъсти хонорари, за първите шест месеца за 2021 г. Общината отлага мерките срещу мръсния въздух за следващата година, заради липса на средства! Наглостта на управляващите все повече излиза наяве. Колкото повече те губят подкрепа, толкова по-безскрупулни са действията им. Затова предлагаме Фандъкова от личния си джоб да плати тези средства на скъпата кантора, която е наела да я защитава срещу гражданите и здравето им”,настояват от организацията.

  снимка: Йорданка Фандъкова

  NewsOne потърси за коментар Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова. Отговор засега няма.