fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:31:38
петък | 27.05.2022 | 02:31:38
17.8 C
София

Спа туризмът и балнеологията могат да кандидатстват за подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост

До края на тази седмица ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите, настанили украински бежанци

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Спа туризмът и балнеологията могат да кандидатстват за подкрепа от грантове и финансови инструменти за милиони левове в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост“. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на кръгла маса по темата, която се проведе в Хисаря, съобщиха от министерството.

Той подчерта, че има такива опции и като цяло планът е структуриран на базата на постигнати цели. В него са заложени стълбовете “Зелена България”, “Иновации и конкурентоспособност”, “Дигитализация на сектора” – всичко това при една по-добра активност от страна на бранша, той може да се възползва от тези проекти, каза още министърът.

В рамките на Плана са предвидени инвестиции в размер на 2,937 млрд. лв. под формата на грантове и финансови инструменти на българските предприятия за улесняване на прехода им към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика.

Средствата са предвидени основно за технологична модернизация и енергийната ефективност. Очаква се кандидатите от СПА и балнеология да бъдат допустими за финансиране, разясни министър Проданов.

Той добави, че са предвидени средства за мерки за енергийно обновяване на нежилищни сгради, включително сгради от целия сектор “Туризъм”, в това число и балнеотуризъм. Допустимите бенефициенти обхващат микро/малки, средни и големи предприятия при най-много 50% интензитет на предоставената безвъзмездна финансова помощ.

“Ще бъдат инвестирани средства и в електронни административни услуги и регистри, включително и за дигитализиране на такива в сферата на туризма“, допълни още Проданов.

Относно програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по Черноморието, министърът обяви, че до края на тази седмица ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите за периода от 24 февруари до 31 март.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук