Столичният общински съвет (СОС) прие промени в програмата на Столичната община за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Съгласно Правилата за работа на програмата, кандидатите за финансиране (семейство или двойка) трябва да отговарят на изисквания, едно от които е жената да е на възраст не по-голяма от навършени 50 години към датата на подаване на заявлението.

 Сред специалистите все повече се налага мнението, че след 43-45 години инвитро процедурите са изключително слабо ефективни и рисковете стават много по-големи спрямо ползата, която може да се извлече, се посочва в доклада, сред чиито вносители са общинските съветници, Антон Койчев, Дончо Барбалов, Малина Едрева, Милка Христова. Фертилната способност на жените намалява с напредване на възрастта, предаде БТА.

Проявяват се и съпътстващи заболявания, които възпрепятстват нормалното протичане на бременността. Увеличават се рисковете от развитие на патологична бременност, която довежда до преждевременно раждане и труден адаптационен период на новороденото.

С оглед на това вносителите предлагат изменение на програмата, като се намали възрастта на жената до навършени 45 години към датата на подаване на заявлението.

Програмата на Столичната община е създадена да финансира само един опит на едно и също семейство или двойка, като максималната стойност на финансирането не може да надхвърля сумата от 3060 лева. Успеваемостта на инвитро оплождането с донорска яйцеклетка зависи от различни фактори. Основните параметри, които влияят, са възрастта на жената в двойката и причината за безплодие.

В годините на реализация на общинската програма се установи, че една процедура не е достатъчна, така че повтарянето ѝ се налага често, се посочва в доклада. Затова вносителите предлагат програмата да финансира и втори опит на едно и също семейство или двойка.

Увеличението на средствата, с които общината ще подпомага кандидатите да станат родители, е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април тази сума беше 2560 лв., а през май СОС я увеличи на 3060 лв., с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология, се посочва в доклада. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право, вече е 3620 лева.

Ще се финансират и други медицински процедури, сред които дейности по асистирана репродукция, свързани с инвитро процедурата с донорска яйцеклетка на одобрените кандидати като ехографски прегледи (до максимум 6 бр.) на стойност по 30 лева всеки; хормонални изследвания (до максимум 10 хормона) на стойност по 18 лева всеки; класическо инвитро оплождане на стойност 1300 лв.; оплождане чрез ICSI на стойност 1600 лева;  вътрематочен трансфер на ембриони на стойност 340 лева; криоконсервация на ембриони на стойност 200 лева.

Днес в Столична община се състоя благотворителна изложба на снимки на бебета, родени чрез инвитро. По инициатива на фондация “Мечта за дете” тези фотоси ще бъдат събрани в календар за 2023 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here