fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:59:12
събота | 21.05.2022 | 14:59:12
26.8 C
София

София тегли 60 млн. евро заем, за да ремонтира 690 000 кв. м. тротоари в следващите 2-3 години

Кметът Фандъкова каза, че с програмата ще бъдат увеличени повече от десет пъти ремонтите на тротоари

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес обявяваме новата специална програма за реновиране на 690 хил. кв. м тротоари, утре тя ще бъде публикувана на сайта на Столичната община, след една седмица ще бъде проведено обществено обсъждане и ще бъде внесен доклад в СОС, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя изрази надежда всички политически сили в съвета да я подкрепят, така че в рамките на тази година нейното изпълнение да започне.

Това е най-амбициозната програма за навлизане в кварталите, заяви председателят на СОС Георги Георгиев. Тротоарите са над политиката и затова ще положим усилия да спечелим подкрепата на съветниците от всички политически групи, заяви Георгиев.

Кметът Фандъкова каза, че с програмата ще бъдат увеличени повече от десет пъти ремонтите на тротоари на най-използваните от гражданите маршрути – около детски градини, училища, болници, пазари. Общият бюджет на програмата, която е със срок за изпълнение четири години, е 60 млн. евро. За 50 млн. евро ще кандидатстваме за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, съобщи кметът. 10 млн. евро ще бъде собственото финансиране, което ще осигури Столичната община. София има най-високият кредитен рейтинг в страната, подчерта столичният кмет.

Проектът е подготвян няколко месеца, включително от председателя на СОС, който беше ангажиран с изготвянето му, посочи Фандъкова. Тя подчерта, че 20 процента от средствата ще бъдат разпределяни директно на районните кметове, за да могат те да ги управляват. Те и в момента получават по 10 млн. лева, с които основно ремонтират тротоари в районите, сега средствата ще се увеличат чувствително, коментира столичният кмет.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук