Столична община представи окончателното си предложение за нови тарифи на билетите и картите за градския транспорт. Докладът е качен за обществено обсъждане на сайта на общината – Sofia.bg. До 17 юли граждани и организации могат да дават мнения и предложения.

След приемането на промените в ресорната наредба Центърът за градска мобилност ще започне да продава билети за време на електронен носител. Те ще заменят хартиения билет, който ще остане да се продава в редки случаи.

С новите е-билети ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро. По-краткосрочният билет ще струва колкото и сегашния хартиен талон – 1,60 лв. Той ще е с валидност 30 минути. С него пътникът ще може да се вози и на друго превозно средство след изтичането на половин час, ако регистрацията е направена до 29-ата минута. Другият билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 59-ата минута.

След влизането в сила на новата тарифна политика от шофьора на автобуса или от ватмана пак ще може да се купува хартиен билет, но той вече ще струва 2 лв. С него няма да може да се сменя превозното средство. При същите условия хартиени билети ще се продават и на касите в метрото.

Обмисля се и премахвяне на талоните за 10 пътувания в наземния градски транспорт и пластиките за метрото, които сега струват 12 лв. Решението се мотивира с наличието на много видове превозни документи. Цели се и пътниците да бъдат стимулирани да си купуват по-дългосрочни карти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here