fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:45

София създава първата “Правна клиника” за  пострадали от  домашно насилие

Столична община разкрива и още един кризисен център за  нуждаещите се от закрила

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви, че се създава услугата „Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие ще могат да получат адекватна юридическа помощ. Ще бъде разкрит и още един кризисен център на територията на Столична община.

“Като юрист разбирам важността на квалифицираната правна помощ и затова искаме да създадем първата в страната “Правна клиника” за предоставяне на консултации и възможни решения, съдействие при подготовка на молба за издаване на заповед за защита, събиране на необходими доказателства, процесуално представителство пред компетентния районен съд, и съдействие пред държавни институции във връзка с изпълнение на издадената заповед за защита”, каза Георгиев.

Снимка: Владимир Христовски

Той посочи, че през 2020 г.  българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, позовавайки се на данни на Омбудсмана на България, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца, и сподели, че е втрещен от факта, че всяка седмица научава, че мъж или жена са станали обекти на домашно насилие.

“През последната година-две, следствие и на изолацията, причинена от извънредната Ковид ситуация, има ръст на случаите на домашно насилие, някои от които с фатален край. По информация от неправителствени организации има увеличение на потърсилите помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии, претърпели домашно насилие. Бях на протеста “Нито една повече!”, чух драматични човешки истории. Не е минал ден, в който да не мисля за тях”, заяви председателят на Общинския съвет.

Георгиев обясни, че предложенията за двете нови социални услуги ще бъдат внесени за разглеждане от СОС. Стана ясно още, че Общината планира да ги делегира на организации от неправителствения сектор, специализирани в борбата с домашното насилие.

“За целта, с ускорени темпове, ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят в средата на годината. Преди това процедурата за нов кризисен център ще се състои на закрито заседание на СОС, на което общинските съветници ще бъдат запознати с предложеното помещение за настаняване на пострадалите от домашно насилие. Адресът на тези институции не е публичен, за да се гарантира безопасността на настанените в него, и те да не могат да бъдат застрашавани от насилника”, уточни той.

Към настоящия момент на територията на Столичната община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img