“София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г. Постигнатото от града беше оценено много високо, като освен напредъка на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с гражданите.”

Това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Столичният кмет откри конференцията URBAN GREEN. Форумът се провежда днес във Военна академия “Г. С. Раковски” в София с участието на Флоранс Рубин, посланик на Франция, Торстен Гайслер, директор на Фондация „Конрад Аденауер“, на кмета на Подгорица Иван Вукович и на зам.-кмета на Сараево Аня Маргетик.

„София устойчиво подобрява качеството на въздуха, както и пешеходната и велосипедна свързаност. Работим по редица проекти за залесяване, развитие на зелени градски пространства, разширяване на велосипедни и пешеходни връзки, пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“. През тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат районите „Люлин“ и „Дружба“ с центъра,“ разясни Фандъкова.

По думите на кмета на столицата „реализираме редица инициативи, с които включихме софиянци в усилията ни за по-зелен град – залесихме заедно с гражданите 100 хил. дървета до бившето депо „Суходол“, тази година продължаваме залесяването в землището на с. Негован. Инициативата „София избира“ тази година проведохме с фокус зеленото.“

Йорданка Фандъкова посочи, че е важна и връзката ни с останалите общини от региона по отношение на екологията и въздуха.

„Работата ни с останалите Балкански столици също беше оценена, защото за въздуха и екологията няма граници, – подчерта още столичният кмет. – Настоящата конференция е също усилие в защита на нашата кандидатура и съвместна работа за подобряване на екологията.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here