fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:23

София е сред най-скъпите столици на Балканите

Причината е, че икономиката на страната е силно централизирана и се развива основно в столицата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Стандартът на живот в София е по-скъп, отколкото в столици като Будапеща, Варшава и Букурещ. Това показва класацията на международната база данни за качество на живот Numbeo, която съпоставя цените на стоки, услуги и наеми в 510 града по света.

Според статистиката София е вторият най-скъп град сред столиците на Балканите. За 4-членно семейство разходите тук са 1999 евро, а в Рио де Жанейро – с 97 евро по-малко. В Букурещ същото семейство се издържа с 1937 евро, а в Будапеща – с под 1870 евро

Според международната класация Numbeo именно цените на храната в магазините и ресторантите правят София един от най-скъпи градове за живеене в Централна и Източна Европа. За последните 10 г. стоки като млякото и хляба са поскъпнали с над 50 ст.

Друго основен фактор са разходите за наем на жилище и покупка на имот. Според брокерите наемите в столицата са нараснали за последните 5 г. с около 250 лв.

Причината за скъпия живот в София е това, че икономиката на страната е силно централизирана и се развива основно в столицата, смятат експертите. Друга причина са туристите.

Голямо влияние върху цената на живот ще има евентуална нова COVID вълна, а повторен локдаун би стопирал цените, прогнозират икономистите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here