fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:24:22
петък | 27.05.2022 | 09:24:22
15.8 C
София

Социолози: Хората в Източна и Западна Германия са разделени по въпроса за руските енергийни доставки

В Западна Германия 64% от респондентите заявяват, че са готови да живеят без енергия от Русия, а на изток този дял е  42%

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Населението в Източна и Западна Германия е разделено по въпроса за енергийните доставки от Русия. Хората в западната част на страната са по-склонни да понасят трудностите поради войната в Украйна, сочат данните от представително проучване на общественото мнение, проведено от института „Сивей“, предаде ДПА. Проучването е направено по поръчка на фондация „Еон“ и обхваща 10 000 души.

В Западна Германия 64 на сто от респондентите заявяват, че са готови да живеят без енергия, внасяна от Русия, докато на изток този дял е  42 процента.

„Войната в Украйна още веднъж показва различното отношение на германците от източната и западната част на страната по въпросите за енергийния преход и глобалното затопляне“, казаха авторите на изследването. 

Има сходно разделение и в желанието на хората да намаляват отоплението или да шофират по-рядко. На запад между 55 и 70 процента от анкетираните заявяват подобна готовност, а в Източна Германия тази група съставлява по-малко от половината респонденти.  

Проучването отчита и разлики в отношението към алтернативните енергийни източници. Респондентите в Източна Германия подкрепят използването въглищата като алтернатива на руския газ, докато тези в Западна Германия искат да се обърнат към възобновяеми източници, добавя БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук