fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:39

Социалният министър: Не може да се освобождават неваксинирани служители

Гълъб Донев уточни, че до момента са получени около 50 сигнала за работодатели, които оказват ваксинационен натиск

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Не може да бъдете уволнени, ако не сте ваксинирани или да бъдете задължени да направите имунизация от работодателите си. Това обяви служебният министър на социалната политика Гълъб Донев в интервю за Българското национално радио.

Донев уточни, че към момента са получени между 40 и 50 сигнала за хора, върху които е оказван натиск, заради липсата на ваксина и в момента те се проверяват от Инспекцията по труда.

“Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел “зелен” сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор -ваксиниране, тестване, преболедуване и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%”, обясни Донев.

Министърът уточни, че хората без “зелен” сертификат, които работят на място, което изисква такъв, могат да вземат платен или неплатен отпуск. Донев допълни, че при използването на неплатен отпуск, осигурителните права не се прекъсват за срок от 90 дни. Той обясни още, че мярката 60 на 40 ще продължи да бъде прилагана до края на годината, а при евентуално въвеждане на нов локдаун – нови социални мерки не се предвиждат.

По отношение на социалните инструменти за финансово подпомагане на родители на деца, които учат дистанционно, държавата е предвидила подкрепа в размер на 650 лева за едно дете и 975 лева – за две. Тази мярка е таргетирала родители, които не могат да използват платен отпуск, а имат деца на възраст до 14 години, които учат в неприсъствена форма на обучение.

“Ние сме може би единствената държава в Европейския съюз, която си позволява през 2-3 месеца да променя мерките, в зависимост от това, че някой е поискал по-добри условия, за да може да се възползва от помощта. А това Европейската комисия не го допуска”, коментира Донев. 

Що се отнася до актуализацията на бюджета той обясни, че няма да има технологично време за него.

“Екстремно харчене на пари от излишъка в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета”, обясни служебният социален министър.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img