27.01.2023 | петък | 14:04

Съкращенията в държавната администрация скараха социалните партньори

Публикувано:

Сподели поста:

Предложението на съпредседателя на “Продължаваме Промяната” Асен Василев за съкращаване на държавната администрация с 30 000 души до края на 2022 г., нажежи обстановката на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според синдикатите това ще доведе до увеличение на безработицата и нефункциониране на държавата, тъй като и в момента има недостиг на държавни служители – най-вече инспектори и социални работници.

“Когато Асен Василев за пореден път заговори за редукция на държавните служители и даде за пример полицаите, да си спомни, че в тях влизат не само служители на МВР, но и на пожарната и други. 90% от бюджета на МВР отиват само за заплати. Да спре популизмът и да спрат да лъжат, че ще намалят още администрацията, защото няма накъде”, призова Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”, а КНСБ подкрепиха думите й.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев уточни, че 1/3 от тези 30 хил. души, които Асен Василев иска да съкрати, са пенсионери и могат да работят като консултанти. Едва 10 хил. ще са ефективно уволнени, но и 30 хил. да са, има работа за всички в реалния сектор, твърди Велев.

Социалните партньори не постигнаха съгласие дали трябва да се удължи намалената ставка ДДС от 9% за ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Синдикатите се обявиха против намаленият данък да остане за ресторантите.

Бизнесът подкрепи мярката, като (АИКБ) предложи намалената ставка за книгите да остане за постоянно, заради “общото илитератство и безпросветност на цялото общество”.

От Стопанската камара пък поискаха намаляване на ДДС за целия сектор храни и напитки, без алкохолните. От КРИБ се въздържа.

Според КНСБ намалената ставка за заведенията не цели поевтиняването на стоки, затова бизнесът трябва да бъде подкрепен през разходите, а не през приходите. Те поискаха общо намаляване на ДДС на 15% за всички, за да има ефект по цялата верига.

От КТ “Подкрепа” искат диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Това можело да се компенсира чрез намаляване или отпадане на минималния осигурителен доход или увеличаване на корпоративния данък на 12%.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....