30.11.2022 | сряда | 02:19

Социалната комисия прие предложенията на БСП в подкрепа на младите семейства
Нинова призова децата и младите семейства да станат абсолютен приоритет

Публикувано:

Сподели поста:

„Всички партии във всички парламенти и по всяко време сме единодушни, че най-голям проблем за страната ни е демографската катастрофа. Каквото и да правим в областта на икономиката и регионалното развитие, когато няма хора – няма и смисъл. Трябва да се вземат комплексни мерки, които обхващат здравеопазване, икономика, образование, социални дейности.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на социалната комисия в парламента.


„Броят на живородените деца в България за последните 10 години е паднал от 76 хиляди при 2010-та г. до 59 хиляди. Това са близо 17 хиляди. Цитирам от 2010-та, защото искам да го погледнем в един по дълъг период, за да видим, че това е тенденция, която изисква трайна и последователна политика. Това е една от темите, която може да ни събира и обединява като мерки“, изтъкна Нинова и определи като изключително тревожен факта, че между последните две преброявания българите са намалели с 850 хиляди души.


Лидерът на социалистическата партия призова за разумно говорене относно възможните мерки и най-вече за подкрепа на младите. „В редовното правителство ние направихме това, което и сега предлагаме – ръста на минималната заплата да се отрази съответно и на ръста на майчинството. Както увеличихме минималната, така увеличихме и майчинството. Намеци и обвинения, че това е популизъм – не приемаме. Когато сме били в опозиция тази мярка сме я предлагали много последователно, и когато управлявахме показахме, че тя може да се случи. И в най-тежката криза през зимата – не катастрофира държавата. Оставихме 9 млрд. в бюджета, 1.5 млрд. излишък и помогнахме на младите семейства. Родителите, осигурени лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години са по-малко от 30 хиляди, и ще струва 96 млн. на годишна база. Въпросът е има ли политическа воля да го направим“, добави тя относно предложението на БСП за подкрепа на младите семейства.
По думите й винаги могат да се осигурят 96 млн. лева от бюджета, ако това бъде поставено като приоритет. “За нас това е задача номер едно – деца, млади, помощ на млади семейства и родители. И не само на думи. Доказахме го с действия, че можем да го направим“, категорична е тя.


„От един месец говорим, че приемането на бюджета е най-важното за нас, независимо как вървят преговорите за правителство. Тристранният съвет не прие увеличение на минималната работна заплата, съответно и нашите предложения да се обвърже с минималната плащането за деца от 1 до 2 години. Тоест ние сме в ситуация на разминаване с това, което предлага служебния кабинет. Пред нас стои отговорността да ли между първо и второ четене няма да направим разумни стъпки. Ние сме предложили много социални мерки. Нека да решим дали младите и децата могат да бъдат една от тези мерки”, каза в заключение Корнелия Нинова.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...