27.01.2023 | петък | 13:16

Социалдемократическият съюз избира заместник на Заев

Публикувано:

Сподели поста:

Управляващият Социалдемократически съюз в Северна Македония избира нов партиен председател, след като преди седмици Зоран Заев се оттегли от поста. Всички, които имат електронна партийна книжка, ще могат да упражнят правото си на глас. За целта ще бъдат разкрити 194 избирателни секции, а според данните на СДСМ в партията членуват около 60 000 души.

В края на октомври Заев подаде оставка от поста председател на СДСМ заради катастрофалния резултат на местните избори. Формацията загуби ключови градове, включително Скопие, където нейният кандидат отстъпи на подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска.

Трима са кандидатите за лидерския пост в партията. Като фаворит се сочи сегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски. Неговата кандидатура беше подкрепена от Зоран Заев, който го включи в преговорите за разширяването на управляващата коалиция с още една партия – албанската формация „Алтернатива“.

Димитър Ковачевски е основният претендент за поста на Заев в СДСМ
Димитър Ковачевски

Другите двама кандидати са Фросина Ременски и Йован Деспотовски. След избора на новия председател на партията СДСМ ще организира конгрес, на който новият лидер ще бъде избран и като бъдещ мандатоносител.

Зоран Заев ръководи СДСМ в продължение на 12 години. Той бе избран за премиер в края на май 2017 г. След загубата на местните избори Заев подаде оставка и от поста премиер на страната, но впоследствие я оттегли като обясни, че цели да запази парламентарното мнозинство и проевропейските перспективи пред Скопие. Решението му да остане, докато вътрешнополитическата ситуация се стабилизира, предизвика гнева на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...