fbpx
More

  Сняг в планините

  На места снежната покривка надхвърля 30 сантиметра

  Сняг в планините, на места снежната покривка надхвърля 30 сантимтра, съобщава БНТ. Планинските спасители предупреждават туристите да са добре подготвени за зимни условия, ако тръгват в планината. Условията там могат да бъдат опасни. 

  Снегът в Пирин падна преди няколко дни, на места се е стопил, а на други снежната покривка е значителна. Планинските спасители съветват всички, които днес или утре са решили да излязат в планината, да отложат своите преходи. Гъста е и мъглата, а тя е една от основните предпоставки туристите да се изгубят по време на преходи. 

  снимка: Планинска спасителна служба

  Времето в планините е силно променливо. Температурите сутрин и вечер стигат минусови стойности. Заради това ако планирате излет в планината, трябва да сте добре облечени и подготвени. 

  снимка: Планинска спасителна служба

  “Това е ранна есен, но в момента по-скоро вече са зимни условията в планините, както казах, вече горе високото има снежна покривка, имаме вече сигнали за проблеми с хора, които отиват с автомобили с летните гуми, започват да закъсват около хижите”, обясни Георги Ботев, който е Началник отряд ПСС-Благоевград. 

  снимка: Планинска спасителна служба

  Планинските пътеки са мокри заради снега и дъжда. Това крие риск от подхлъзване, което може да причини сериозни травми. На места пада гъста мъгла, а атмосферните условия често са непредвидими, заради което човек може лесно да се загуби. 

  Наблюденията на спасители показват, че подценяването на условията е най-честата причина за възникването на инциденти.