fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:36:39
четвъртък | 26.05.2022 | 20:36:39
25.8 C
София

Сметната палата: Броят на дарителите намалява, но стойността на даренията нараства

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Броят на дарителите намалява, но стойността на даренията нараства. Това показват данните на Сметната палата.

През 2017 година даренията са били на стойност 1 400 000 лева от 2 160 дарители. На последните парламентарни избори на 14 ноември даренията са на стойност 1 830 000 от 737 дарители.

“Това означава, че дарителите са направили по-големи по размер дарения. Има дарения от порядъка на стотици хиляди лева”, каза председателят на палатата Цветан Цветков.

След последните законодателни промени бе отстранен таванът на даренията от 10 хиляди лева.

Сметната палата вече е готова с докладите си за изборите през април, но те първо трябва да бъдат връчени на партиите, след това публично оповестени. В ход е работата по останалите кампании през отминаващата година.

Формата за въздействие на съвременната Сметна палата не са санкциите, а препоръките, коментира Цветков в ефира на БНР.

За да има независимост, трябва да се промени Закона за публичните финанси и Сметната палата да има самостоятелен бюджет, смята Цветков.

Един от интересните одити, извършени през тази година от тях, е на търговските дружества в ресора на икономическото министерство – включително Държавната консолидационна компания и Българската банка за развитие.

“Общият извод е, че контролът на министъра е много ограничен и занижен. На практика той се свежда до това да назначава ръководството на тези дружества, управителните и контролните органи”, поясни той.

От Сметната палата припомнят, че до 29 декември партиите и коалициите, участвали в изборите за парламент и президент на 14 ноември, трябва да подадат отчетите си. Единствено за участниците в балотажа на президентския вот срокът е до 6 януари.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук