fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 00:24

Сметките за ток във всички столици на ЕС са скочили с 18 %, а тези за газ – с 34 %

Берлин и Копенхаген са най-скъпите градове за битови сметки в Европа

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 18 %, а тези за газ са нараснали с 34 %. Това показва в октомврийското си проучване на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата, консултантската фирма VaasaETT. Финландската компания (с централа в Хелзинки и офис в Солун), наблюдава потребителското поведение и динамиката на конкурентните енергийни пазари.

Проучването на цените на електроенергията и газа в жилищните сгради обхваща 32 европейски държави. Включва, както всяка държава-членка на ЕС, така и членовете на Европейската енергийна общност, Великобритания и Швейцария.

Резултатите от изследването показват, че Берлин и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа, въпреки че цената на енергията представлява само малка част от общите разходи, а най-значителната част от сметките се падат на данъците.

Жителите на Киев плащат най-евтина електроенергия. След тях се нареждат жителите на Белград, Будапеща и Подгорица. В номинално изражение цените в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са по-ниски от средните. Прага и Рига са единствените столици сред страните от ЦИЕ, в които цената на електроенергията е над средната за Европа.

Най-сериозно е увеличението на цените на тока в Рига – 24%, следват в Букурещ, Виена, Стокхолм, Амстердам, Прага и Лисабон. Намаление на цената е отчетено в Дъблин, Братислава и Рим.

Като цяло, възходящата тенденция на европейските цени на енергията продължава и през месец октомври. Това доведе до значително нарастване, като около 2/3 от изследваните столици отново достигат рекордно високи цени.

Изследването за природния газ в 28 европейски столици за октомври показва отново, че най-високата цена се плаща в Стокхолм – три пъти повече от средната европейска цена за крайния потребител и около 1,4 пъти повече от тази на жителите на втория най-скъп град за газ, Копенхаген.

Това се обяснява с естеството на шведския пазар на газ – само 95 000 битови клиенти, от които 61 000 ползват изолираната газова мрежа в Стокхолм. Берн понастоящем е третата най-скъпа столица, докато Амстердам е с малко по-ниска цена и отива на четвъртото място сред най-скъпите градове, пише dir.bg.

Цените в Стокхолм са 8 пъти по-високи от тези в Будапеща, който е най-евтиният град за газ в ЕС.

С 51% се е увеличила през октомври цената за битово газоснабдяване в Лондон; с 37% в Букурещ; 20% ръст в София; 5% във Варшава, поради увеличение на енергийната компонента. Поскъпване с 1% е отчетено в Берлин и Прага.

Анализаторите отбелязват, че продължаващата възходяща тенденция на европейските цени за крайните потребители е по-отчетлива на пазара на природен газ през октомври, което води до значителни увеличение. Около половината от изследваните столици за изправени през рекордно високи цени.

Основна причината за повишаване на цените на крайните потребители са ниските нива в газохранилищата, които заедно с повишеното търсене на природен газ, доведе до най-високите цени на газа на пазара на едро, наблюдавани през последните години.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img