fbpx
More

  Служители от чистота в Анкара отвориха библиотека от изхвърлени на боклука книги

  Колекцията вече разполага с над 6 000 издания от всевъзможни жанрове

  Работници от службите по чистотата в турската столица събират изхвърлени на боклука книги и с тях правят цяла библиотека! Тя се помещава в бивша тухлена фабрика и към днешна дата разполага с повече от 6 000 тома.

  Библиотеката в Анкара дава нов смисъл на идеята, че книгите са безсмъртни. Тя е разположена в квартал Çankaya и е основана след като чистачите започват да събират изхвърлени книги, разпределени към депата за обработка на отпадъци. В продължение на месеци служителите събират изхвърлени томове, пише mozache.com.

  Работници от службите за почистване на Анкара създадоха библиотека от изхвърлени на боклука книги.

  Първоначално изданията били предназначени само за служители и техните семейства. Но с нарастването на колекцията и увеличаването на интереса в общността, библиотеката в крайна сметка е отворена за всички. След започване на работата ѝ много граждани започват директно да даряват книги за рафтовете.

  “Започнахме да обсъждаме идеята за създаване на библиотека от тези книги. И когато всички я подкрепиха, този проект се случи“, казва кметът на квартала.

  Библиотеката се помещава в бивша тухлена фабрика.

  Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги от всевъзможни жанрове. Има художествена литература, популярни детски книги с комикси, както и цяла секция за научни изследвания. Библиотеката разполага също с книги на английски и френски език, които са на разположение за чуждестранни или двуезични посетители.