Снимка: фейсбук страница на Административни служители "Подкрепа

Над 1500 работници и служители от Националната здравноосигурителна каса ще проведат едночасова предупредителна стачка на 13 юни. Демонстрацията ще започне в 10 часа. В нея ще се включат служители от НЗОК в София град, София област, Бургас, Варна, Плевен, Разград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Монтана, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Враца, Благоевград, Търговище, Смолян, Габрово, Перник, Кюстендил и др., уточняват от КТ “Подкрепа”.

Снимка: фейсбук страница на Административни служители “Подкрепа”

Протестът се организира от Синдикат на административните служители “Подкрепа”.
Исканията на работещите са две – да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК / РЗОК и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК.
По изчисления на САС “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това настояват да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.
“Работещите в Касата са специалисти с висока квалификация, които следва да администират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто”, коментират от синдиката.
Оттам са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК – болници, аптеки, лични лекари и др.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here