fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:38:08
четвъртък | 26.05.2022 | 19:38:08
26.8 C
София

Служител на АЕЦ “Чернобил” разказа пред Би Би Си, че бил принуден да краде гориво от руските сили, за да предотврати потенциална катастрофа

Направени от дронове снимки, разпространени от украинската армия, показват как руски войници копаят там окопи и дори стоят в тях

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г. сцена на най-тежката ядрена авария в историята, бе превзета от руските въоръжени сили през първия ден от инвазията в Украйна. Сега тя отново е под украински контрол. Йогита Лимайе от Би Би Си е сред първите журналисти, получили възможност да посетят АЕЦ “Чернобил” след изтеглянето на руските сили.

Лимайе припомня в своя репортаж хронологията на събитията: руски танкове и бронетранспортьори обкръжили бившата атомна централа на 24 февруари следобед, след като влезли в Украйна от съседна Беларус, която е само на около 16 километра на север. Около 170-те украински охранители на АЕЦ “Чернобил” били задържани в подземната част на комплекса. След това руски войници претърсили помещенията за оръжия и експлозиви.

На инженерите, служителите по контрола и другия технически персонал им било позволено да продължат да работят. През следващите два дни в АЕЦ “Чернобил” пристигнали екипи на руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Снимка: Pixabay

Служителите на бившата централа поискали да запазят контрол върху нейната поддръжка. АЕЦ “Чернобил” не работи, но на място се съхраняват радиоактивни отпадъци. При липса на правилен мониторинг има сериозен риск от изтичане на радиация, отбелязва Би Би Си и припомня, че след аварията през 1986 г. са били похарчени милиарди долари за почистване на обекта и предотвратяване на по-нататъшно радиоактивно замърсяване.

“Руснаците искаха да разберат как е стопанисван обектът. Те искаха информация за всички процедури, документи и операции. Бях уплашен, защото разпитите бяха постоянни, а понякога – и с насилие”, разказа пред Би Би Си Олександър Лобада, който отговаря за радиационната безопасност.

Когато руснаците установявали, че някое от контролните помещения е заключено, и не откривали ключа, те прониквали вътре, като изрязвали частта от вратата, където е ключалката. 

“Постоянно трябваше да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, за да позволят да персонала на стопанисва обекта”, разказа инженер Валерий Семьонов.

Когато електроснабдяването на бившата атомна централа бе прекъснато за три дни, Валерий положил неимоверни усилия да намери гориво, за да продължи генераторът да работи. Той довери пред Би Би Си, че дори откраднал гориво от руснаците.

“Ако бяхме останали без ток, можеше да стане катастрофа”, обясни Олександър. Щеше да има опасност “да бъде изпуснат радиоактивен материал. Можете добре да си представите в какъв мащаб. Бях уплашен не за моя живот. Бях уплашен какво може да се случи, ако не съм там да наблюдавам централата. Уплашен бях, че ще настане трагедия за човечеството”, довери той.

Снимка: AP

Районът зад АЕЦ “Чернобил”, известен като Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на Земята, отбелязва Би Би Си. Направени от дронове снимки, разпространени от украинската армия, показват как руски войници копаят там окопи и дори стоят в тях. Това бе потвърдено пред Би Би Си от служители на бившата централа.

Това е доказателство колко малко са знаели руските войници за радиационната безопасност, отбелязва авторката на материала.

Според украинската държавна ядрена агенция Енергоатом те са били изложени на “значителни дози” радиация.

Руските войници натрупали чували с пясък пред саркофага, покриващ авариралия ядрен реактор, за да се защитават при нападение. Валерий говори подигравателно за това: според него украинската армия не би си и помислила да стреля по ядрен реактор.

Служители на АЕЦ “Чернобил” разказаха, че когато се изтегляли, руските войници откраднали каквото можели да носят и отвели със себе си задържаните охранители, които са от Националната гвардия на Украйна.

“Успяхме да запазим обекта в безопасност”, горд е Валерий. Той обаче се притеснява за съдбата на 169-те украински охранители, отведени от руските сили.

Няма потвърждение къде са държани тези бойци от Националната гвардия на Украйна. Служителите на АЕЦ “Чернобил” обаче смятат, че те са отведени в Русия.

Предишният украински президент Петро Порошенко посети вчера бившата централа, като достави на персонала храна и други необходими неща.

Авторката Йогита Лимайе обяснява по този повод, че сега обектът е достъпен само по “черен път”, тъй като мостът, водещ към Чернобил, е бил взривен, за да бъде спряно руското настъпление, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук