8.12.2022 | четвъртък | 01:31

Служебното правителство оставя Спартаните във въздуха срещу 56 милиона лева

Публикувано:

Сподели поста:

Служебното правителство обяви обществена поръчка за поддръжка на едни от най-модерните машини във въздушния флот на ВВС – самолетите „Спартан“. Поръчката включва извършването на ремонтни дейности и следене на състоянието на транспортните машини за период от 7 години, а договорите за извършената услуга не трябва да надвишават 56 милиона лева, съобщава mediapool.bg.

Основен приоритет за министерството на отбраната е самолетите да останат в движение и да се избегне неприятната ситуация отпреди 3 години, когато България нямаше възможност да разполага с нито един „Спартан“. Идеята е в експлоатация да бъдат и трите транспортни самолета, които ще изпълняват специфични въздушни операции, включително и донорски мисии.

На базата на рамковото споразумение ще бъдат сключвани отделни договори за двигатели, резервни части, системи и друг тип оборудване.

Последният договор за поддръжката на Спартаните беше сключен от екипа на Красимир Каракачанов през 2018г. и беше на стойност 34 милиона лева. Той обаче изтича в рамките на календарната 2021-ва.

Самолетите бяха закупени от италианския производител „Аления Аеронавтика“ през 2006г. Първоначалният договор включваше покупката на 5 транспортни машини на обща стойност 91.8 милиона лева, но първото правителство на ГЕРБ предоговори условията и страната ни придоби общо три.

ВВС изпитва затруднения в поддръжката и на хеликоптерите „Кугър“. Поради липса на възможности за ремонт, част от многомилионната придобивка не лети изобщо.

През 2016г. транспортен самолет „Спартан“ беше използван, за да се докара контузен български спортист от Сърбия за лечение у нас. На 1 декември 2018г. със същия самолет беше изпълнена успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. През 2020г. бебенце с рядко генетично заболяване бе транспортирано във Франция, отново с помощта на машината, а през май тази година, „Спартан“ беше използван за транспорт на екип от ВМА във Варна, за да бъде оказана помощ на 7-годишен пациент.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС