fbpx
More

  Служебното правителство предлага забрана на “златните паспорти”

  България е една от трите държави в ЕС, които "продават" гражданство срещу инвестиции в страната

  Служебното правителство настоява за пълна забрана на получаването на българско гражданство срещу направени инвестиции, информира “24 часа”.

  Предложението на кабинета е да бъдат заличени два текста от Закона за българското гражданство – единият за натурализация на членове от семействата на инвеститори, а другият е човек да получава паспорт, ако е внесъл в страната 1 или повече милиона лева. Текстът на предложението е публикуван за обществено обсъждане.

  През последните години България беше критикувана сериозно за държавната си политика по отношение на възможностите за получаване на гражданство, които предоставя. Практиката едри инвеститори да получават автоматично паспорт се прилага в още две страни на Европейския съюз – Кипър и Малта.

  През тази година законът беше променен, а новите текстове предвиждат до гражданство да имат достъп само онези, чиито инвестиции имат реално въздействие върху производството в страната. Въпреки това Европейската комисия отново не спести критиките си към подобна практика.