fbpx
More

    Случаят с ДБ се заплита: Още 11 техни листи под въпрос дали ще бъдат регистрирани

    Централната избирателна комисия поиска да се провери как са се регистрирали листите на предходните два избора

    Има още 11 кандидатски листи на “Демократична България” за парламентарните избори на 14 ноември, чиито документи за регистрация са подписани с електронен подпис. От Централната избирателна комисия обясниха, че това не е разрешено от Изборния кодекс и това стана причина да не бъде регистрирана листата на партията в Стара Загора. От Комисията изискаха целите преписки за регистрацията на листите на коалицията, подадени с електронен подпис. Това се наложи, след като само две от районните комисии бяха изпратили цялата регистрацията, но въпреки това докладът остана без решение. Стана ясно, че тези 11 листи са регистрирани от районните комисии за разлика от проблемната листа в Стара Загора, където РИК отказа да я впише. Става дума за изборните райони Благоевград, Габрово, Пловдив, Видин, Кърджали, Пазарджик, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и 23 МИР в София. Районните избирателни комисии там са регистрирали листите на ДБ, но след отказа на РИК – Стара Загора да го направи заради подадени документи с електронен подпис на съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, в четвъртък Централната избирателна комисия поиска данни от всички 31 изборни района за всички кандидатски листи, внесени с електронен – подпис.

    Оказва се, че няма друга партия или коалиция, която да е ползвала електронен подпис за регистрацията на листите си, показва проверка, извършена от Комисията.

    По предложение на Цветозар Томов от Централната избирателна комисия беше взето решение да се изиска информация от всички областни управители за кандидатските листи, регистрирани за последните два парламентарни вота на 11 юли и на 4 април, дали има регистрирани с електронен подпис. Данните трябва да бъдат предоставени на ЦИК до понеделник. В същото време от ДБ твърдят, че и тогава са регистрирали листи с електронен подпис и тогава не е имало проблеми.