4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:45:27
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:45:27

Случаят с ДБ се заплита: Още 11 техни листи под въпрос дали ще бъдат регистрирани

Централната избирателна комисия поиска да се провери как са се регистрирали листите на предходните два избора

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Има още 11 кандидатски листи на “Демократична България” за парламентарните избори на 14 ноември, чиито документи за регистрация са подписани с електронен подпис. От Централната избирателна комисия обясниха, че това не е разрешено от Изборния кодекс и това стана причина да не бъде регистрирана листата на партията в Стара Загора. От Комисията изискаха целите преписки за регистрацията на листите на коалицията, подадени с електронен подпис. Това се наложи, след като само две от районните комисии бяха изпратили цялата регистрацията, но въпреки това докладът остана без решение. Стана ясно, че тези 11 листи са регистрирани от районните комисии за разлика от проблемната листа в Стара Загора, където РИК отказа да я впише. Става дума за изборните райони Благоевград, Габрово, Пловдив, Видин, Кърджали, Пазарджик, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и 23 МИР в София. Районните избирателни комисии там са регистрирали листите на ДБ, но след отказа на РИК – Стара Загора да го направи заради подадени документи с електронен подпис на съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, в четвъртък Централната избирателна комисия поиска данни от всички 31 изборни района за всички кандидатски листи, внесени с електронен – подпис.

Оказва се, че няма друга партия или коалиция, която да е ползвала електронен подпис за регистрацията на листите си, показва проверка, извършена от Комисията.

По предложение на Цветозар Томов от Централната избирателна комисия беше взето решение да се изиска информация от всички областни управители за кандидатските листи, регистрирани за последните два парламентарни вота на 11 юли и на 4 април, дали има регистрирани с електронен подпис. Данните трябва да бъдат предоставени на ЦИК до понеделник. В същото време от ДБ твърдят, че и тогава са регистрирали листи с електронен подпис и тогава не е имало проблеми.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук