fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:05:07
събота | 28.05.2022 | 14:05:07
21.8 C
София

Словения пред оспорвани избори

От гласуването в неделя зависи, дали Словения ще се плъзне към десния популизъм или ще запази баланса си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

И Словенците ще решават тази неделя дали да дадат шанс на сегашния си десноцентристки премиер Янез Янша отново да състави кабинет или ще предпочетат зеления мениджър Роберт Голоб. 

Предстоящите парламентарни избори, определяни от анализатори като исторически, са изключително оспорвани.

Според последните анкети се очаква седем партии да влязат в парламента. Словенска демократическа партия на премиера Янез Янша се бори за превес с “Движение СвобоДа” на Роберт Голоб. Прогнозите сочат изравнени резултати.

Гласуването ще определи дали малката алпийска нация от 2 милиона души ще се плъзне още повече в десен популизъм при Янша или ще се върне към традиционно умерения си баланс.

Очаква се и повишена избирателна активност, в сравнение с предишните избори.

Словенската икономика нарасна с над 8  на сто миналата година, безработицата е равнище 4,7 процента а средната месечна заплата е около 1400 евро.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук