fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:28:36
петък | 27.05.2022 | 02:28:36
17.8 C
София

След разговор между Путин, Марио Драги и Олаф Шолц: Европа може да плаща за газ в евро

Руският президент изложи пред италианския премиер Марио Драги система за заплащане на руския газ в рубли по време на телефонен разговор между двамата лидери

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Германия ще продължи да плаща за руския газ в евро или долари, заяви говорител на правителството и добави, че руският президент Владимир Путин е казал на германския канцлер, че нищо няма да се промени за европейските партньори, въпреки плана му за плащане в рубли, предаде Ройтерс.

Русия заяви, че заради западните финансови санкции заради започнатата от нея война в Украйна, тя планира да изисква плащане за износа на своите енергийни източници – особено за газа, от който зависи Германия – в рубли, а не в обичайните евро или долари.

В телефонен разговор между лидерите Путин каза на канцлера Олаф Шолц, че нищо няма да се промени за  европейските партньори и плащанията ще се извършват в евро и ще се превеждат на банката на Газпром, която ще обръща парите в рубли, каза говорителят на германския кабинет.

“Шолц не се съгласи с тази процедура по време на разговора, но поиска писмена информация, за да разбере по-добре процедурата”, каза говорителят. Той добави, че споразумението на Групата на седемте, в което се посочва, че енергийните доставки от Русия ще се заплащат само в евро или долари, остава в сила.

Германия задейства извънреден план за управление на доставките на газ, който може да доведе до намаляване на мощността на най-голямата европейска икономика, ако противопоставянето относно искането на Русия да плаща за горивото в рубли прекъсва доставките.

По-рано Кремъл заяви, че Путин и Шолц са се договорили, че експерти от техните страни ще обсъдят как плащанията за износа на руски газ могат да се извършват в рубли, съобщи ТАСС.

Путин също така изложи пред италианския премиер Марио Драги система за заплащане на руския газ в рубли по време на телефонен разговор между двамата лидери, съобщиха от офиса на Драги, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук