fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:10

След кратка съдебна сага “Демократична България” ще има листа в Стара Загора

Административният съд в града определи като неоснователни твърденията на местния РИК, който спря регистрацията на формацията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Демократична България ще успее да се яви на парламентарния вот с листа в Стара Загора, след като спечели делото срещу Районната избирателна комисия да откаже вписването на техните кандидати за вота на 14 ноември, съобщава offnews.bg.

В хода на разследването по случая съдът е установил, че при подаването на документацията от водача на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова в 16:15 часа на 12 октомври е била предоставена и флаш памет с оригиналите на пълномощно от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, подписано с електронен подпис.

“Въз основа на посочената, приложима и относима правна регламентация, следва извода, че при съставени електронни документи, съдържащи електронни изявления, подписани с КЕП, писмената форма на документа се счита за спазена, при равностойна правна сила на квалифицирания електронен подпис с тази на саморъчния. Съотнесено към конкретния случай това означава, че с представените в РИК – Стара Загора на технически носител електронни документи и пълномощно, съдържащи електронни изявления, подписани с валидни квалифицирани подписи на представляващите коалиция”Демократична България”, е изпълнено / спазено/ законовото изискване”, пише в решението на съда.

Вследствие на установеното съдът счита за напълно необосновано и в несъответствие на доказателствата твърдението на местния РИК, че “предложението за регистрация и пълномощното не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа.”

Заключенията на Темида дават абсолютна свобода на “Демократична България” да се яви с листи във всички 31 многомандатни района, включително и в Стара Загора.
Коалицията заподозря в отказаната регистрация опит за отслабване на партията и политическа атака преди парламентарния вот на 14 ноември.

Казусът от Стара Загора мотивира издигнатия от ГЕРБ за член на ЦИК Красимир Ципов да предложи комисията да започне проверка и да установи дали в други райони има листи, които са регистрирани посредством електронни подписи. Впоследствие обаче предложението беше отхвърлено.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here