След 11 години жителите на част от най-засегната зона край атомната централа “Фукушима” в Япония получиха разрешение да се върнат по домовете си. Заради високата радиация в района за тях все още беше в сила заповедта за евакуация, издадена на 11 март 2011 г.

Да се завърнат могат 82 жители от 30 домакинства. Само 8 души от 4 семейства обаче са заявили, че искат да живеят в старите си домове. Около 300 квадратни километра около атомната централа все още се водят за “опасна за живеене зона”, предаде БНТ.

Припомняме, че аварията в АЕЦ Фукушима I е радиационна авария от седма, най-високата степен по международната скала за ядрените събития. Това е най-сериозният ядрен инцидент след Чернобилската авария от 26 април 1986 г. Електроцентралата, собственост на Токийската електрическа компания, разполага с 6 енергоблока с кипящи реактори.

Аварията е породена от земетресението и последвалото го цунами, ударило Япония на 11 март 2011 г. При засичането на труса, работещите реактори автоматично спират процеса на ядрено делене. Поради спирането на реакторите и други проблеми с електроснабдителната мрежа, електрозахранването към реакторите спира и аварийните дизелгенератори се задействат автоматично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here