7.12.2022 | сряда | 14:37

След 33 дни: Разтоварват „Вера Су“

Публикувано:

Сподели поста:

Най-после започна разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб „Вера су“. В акцията са се включили три баржи, три катера, моторна лодка и ферибот, предаде бТВ. Корабът заседна преди 33 дни край местността „Яйлата“.

Товарът на кораба се изпомпва от баржите, след което те се провлачват с катер до ферибота и там се източват отново с помпа. Очаква се пристигането на още една баржа с вместимост 700 тона, която да бъде използвана за твърдата част от товара.

Министърът на транспорта Христо Алексиев е разпоредил да се работи без прекъсване, 40 часа на три смени. След разтоварването корабът ще бъде освободен, провлачен и приет в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпусът му.

Подготовката за акцията започна още в понеделник. От машинното отделение беше източена вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Заради силен вятър и вълнение на морето акцията беше спряна временно в четвъртък.

Корабът беше обследван за нови пробойни. Отстранени са падналите предмети и опасни пластмасови материали от корпуса. Поставени са и допълнителни котви за стабилизиране.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...