5.12.2022 | понеделник | 19:03

Слави Василев, политолог: Най-реалистичната прогноза е балотаж и победа за Румен Радев

Публикувано:

Сподели поста:

Слави Василев е политолог. Завършил е “Международни отношения“ в Бостънския университет в САЩ и е работил в Конгреса на Съединените американски щати. Той е и бивш главен експерт в кабинета на президента Румен Радев. Автор е на книгата „Проваленият парламентаризъм“, където търси отговор на въпроса защо българинът, 30 години след края на еднопартийния режим, все още нито живее като, нито се чувства равен на средностатистическия европеец.

Г-н Василев, каква е Вашата прогноза за президентските избори?

Прогнозите винаги имат един особен недостатък. Това е, че хората никога няма да запомнят правилната прогноза, а ще запомнят грешната. Затова много не обичам да давам такива, но ако трябва все пак да избера възможно най-реалистичен вариант, той е балотаж между президента Румен Радев и кандидата на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков и сигурна победа на Радев.

Каква ще бъде избирателната активност според Вас? Станахме свидетели и на висока избирателна активност, и на ниска избирателна активност.

Смятам, че избирателната активност ще бъде в рамките на нормалното, тоест около петдесет плюс процента от имащите право на глас граждани. Ноември е принципно добър месец за провеждане на избори.

Наблюдаваме интересни събития през изминалите седмици. Според Вас ще се отрази ли решението на Конституционния съд на рейтинга на Румен Радев?

Не, не смятам, че ще се отрази на рейтинга на Румен Радев. Президентът достатъчно е работил в последните три години, ако не и от началото на мандата му, в това той да позиционира себе си като алтернатива на модела на управление „Борисов“, алтернатива като начин на поведение, като начин на говорене и като политически послания, които вдъхват някакви надежди на хората, че не всичко е фалш, мутри и схема. И понеже хората го припознаха като алтернативата, най-видимата и ясна алтернатива на управление на модела „Борисов“, затова аз не смятам, че решението на Конституционния съд по казуса „Кирил Петков“ ще му повлияе по какъвто и да било начин.

Тоест много е вероятно това да не се отрази изобщо?

Не съм казал това. Вие ме попитахте дали това ще повлияе на президента, аз казах – не. Но на изборния процес ще се отрази. То със сигурност ще консолидира избирателите около ГЕРБ, които търсиха възможност да уязвят основния им враг, а именно Кирил Петков. При това точно там, където самите те биват уязвявани, а именно, че са непочтени. И изведнъж новината, че Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, въз основа на негова декларация, която по мнението на Конституционния съд е съдържала невярна информация, уязвява по някакъв начин Кирил Петков. Но това е само за хората, които принадлежат към избирателите на ГЕРБ. А тези, които имат очи да погледнат, сигурен съм, че огромното мнозинство от български граждани ще разберат случая с Кирил Петков така, както той следва да бъде разбран. А именно, че няма абсолютно никаква зла умисъл от негова страна в момента, в който той е подписал декларацията си и е предал канадския си паспорт. Текстовете в Конституцията реално целят да предпазят държавата от двойни агенти, които биха работили и за друга държава. А Кирил Петков със сигурност не е канадски агент, да не говорим, че Канада едва ли има толкова голям интерес в България, за да имат те техен министър на икономиката. А да не говорим, че една съвсем друга политическа формация – Движението за права и свободи, е тази формация, която има в средите си хора, които говорят повече турски, отколкото български. А Турция е доста по-близо до границите на България, отколкото Канада. И със сигурност ако трябва някъде обществото да внимава за двойни агенти, то не е в статията за Кирил Петков, а в Движението за права и свободи.

Снимка: Слави Василев

Ще се отразят ли действията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров на рейтинга на президента? България се намира в тежка пандемична ситуация и неслучайно опонентите на Румен Радев използват този факт, за да го атакуват.

Не, не смятам, че ще се отрази. Всъщност „Зеленият сертификат“ е проба на служебното правителство да въведе последната мярка преди затварянето. И понеже служебното правителство съзнава колко крехка е нашата икономика, особено преди инфлационните процеси и цените на газ и електроенергия, които влияят допълнително на бизнеса, затова служебният кабинет се старае да не налага допълнително спирачки на така или иначе все по-спиращата ни икономика. И в крайна сметка гражданите ще го разберат, защото всеки един човек предпочита да живее в отворено общество, да може да отиде на театър, на кино, или на вечеря навън, отколкото да бива насилствено затварян във вкъщи. Да не говорим, че насилственото затваряне, при положение че повече от шест – седем месеца има свободно достъпни ваксини, които са абсолютно безплатни, е всъщност положителна дискриминация към тези хора. Като мен, които са предприели отговорната стъпка да се ваксинират.

Нека поговорим и за парламентарните избори. Какви са Вашите очаквания там?

Смятам, че потенциалът на „Продължаваме промяната“ все още не се измерва адекватно от социологията. Доколкото разбирам последните данни, които излязоха, проучванията показват, че ГЕРБ е на първо място, а „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се подреждат по реда, по който Ви казах. Но дори и този тренд да не се промени и първа политическа сила да се окаже ГЕРБ, то с вика и тона на партиите, които се числят в тази категория, да ги изброя за Вас и Вашите читатели – това са партията на Кирил Петков „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – всички те осъзнават колко е важно да се състави правителство, управление и мнозинство в следващото Народно събрание и съм напълно убеден, че такова ще има.

Напълно ли сте убеден? Имаше няколко опита за съставяне на правителство и бяха тотално неуспешни…

В българската политика човек не може да бъде абсолютно никога напълно убеден! Единствено съм убеден в победата на Румен Радев! Но би следвало, ако човек разчита все пак някаква логика, следва някаква логика на процесите, които се случват в държавата, да очаква, че мнозинство и кабинет в следващото Народно събрание ще има и то ще бъде около партиите на промяната. Може и да не се случи така, но ако няма мнозинство около партиите на промяната, то няма да има никакво.

Може ли да гледаме на „Продължаваме промяната“ като на необходимия балансьор между действията на всички останали партии на промяната?

Не знам дали те биха могли да бъдат балансьор, но те са спойка, която би позволила формирането на едно такова мнозинство.

В тази партия ли е единствената надежда за съставяне на кабинет? ГЕРБ отново може да са първи, но да няма с кого да се коалират?

Мнозинство с ГЕРБ със сигурност няма да види бял ден. Крайно компрометирана е партията на Борисов и самият Борисов, за да може те да участват в каквато и да е властова комбинация. Борисов би могъл да се завърне чак след един редовен кабинет, който не го включва, за да се задейства носталгията на гражданите по неговата персона и с уговорката, че следващият кабинет на промяната трябва да е абсолютно неуспешен, за да могат хората да се сетят с добро за Борисов. Така че аз него не го виждам във властта през следващите 5 години. А що се отнася до въпроса Ви за партията на Кирил Петков, смятам, че те имат и потенциала, и публичния профил, и необходимия образ, за да бъдат спойка и общ знаменател за формиране на едно мнозинство.

Какъв е Вашият коментар за предизборната кампания до този момент? Налице е една предизборна кампания, която е по-достойна, със съревнование на идеи?

Тя предизборната кампания няма как да е достойна, при положение, че българската политика не е самата тя достойна като цяло. Така че кампанията отговаря напълно на реалната ситуация, в която българският политически елит и българската политика като цяло се намират. Хората не припознават политиците като легитимни субекти, които работят в интерес на народа, и ги припознават като такива, които работят в техния собствен интерес. Това е провал на политическата ни система, нашият парламентаризъм отдавна е доказал, че той не функционира и той не е способен да даде дълготрайни и устойчиви решения. И да отговоря на Вашия въпрос – кампанията няма да бъде нито успешна, нито ще успее да промени трайно нагласите на българите, с изключение на „Продължаваме промяната“, тъй като те са нов субект и биха могли да покажат доста сериозен ръст. Всичко останало си го знаем.

Ако се стигне до сформиране на правителство според Вас каква ще е неговата продължителност?

Не мога да отговоря на този въпрос.

Възможно ли е ако се сформира правителство то да има ясен времеви хоризонт още в самото му начало?

Не бих заложил на такава хипотеза.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...