5.12.2022 | понеделник | 02:30

Скопие работи по документ, който да подпомогне вдигането на българското вето за ЕС

Публикувано:

Сподели поста:

Скопие работи усилено по изготвянето на официален отговор към България, във връзка с възможността двете страни да подпишат двустранен протокол, който да помогне за решаването на споровете със София.

Протоколът включва 6 точки и ако се стигне до двустранно съгласие за него, би могъл да доведе до отблокиране на пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Външният министър на РСМ Буяр Османи обяви, че преговорният процес между двете държави ще бъде улеснен значително от сформирането на правителство в България.

„Очакваме определени конкретни стъпки през следващите дни по отношение на обмена на предложения, чакаме среща между експертите от двете министерства, за да се срещнат и евентуално да сближим възгледи с възможности за намиране на решение. Ако разбираме тежестта на момента, 14 дни са напълно достатъчни въз основа на това, което направихме досега, за да постигнем споразумение“, каза Буяр Османи, цитиран от медии в югозападната ни съседка.

Протоколът „5+1“ се обсъжда от месеци, а целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в договора от 2017г. ангажименти. Протоколът ангажира македонската страна да запише македонските българи наравно с останалите народности в Конституцията на РСМ, да се спре фалшификацията на историческата истина, да се спре преследване на хората с българско самосъзнание и други.

Председателят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски смята, че ще се стигне до решение в ущърб на македонските интереси.

„Тъй като не знаят как да решат всичко това, единственият начин за тях е – дайте ни един лист да подпишем някакъв договор, а този договор, чухме от новото парламентарно мнозинство в източната ни съседка, на практика трябва да съдържа „части или всички изречения или глави, които са част от приетата от българския парламент резолюция, която отрича македонската идентичност“, каза Християн Мицкоски.

Скопие разчита, че България ще бъде повлияна от натиска върху нея, който някои страни-членки на ЕС и САЩ оказаха през последните месеци. От Вашингтон и Брюксел все по-често се чуват възгласи София да премахне ветото, за да се гарантира стабилността и сигурността на Западните Балкани от китайско-руски влияния.

На този етап България не е изразила готовност да удовлетвори тези желания, преди Северна Македония да изпълни конкретни искания.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...